Kako je bivši vicekancelar lobirao da ”Tenis“ dođe u Srbiju

Jul 23, 2020

Bivši vicekancelar Zigmar Gabrijel podsticao je investiciju ”Tenisa“ u Srbiji, saznaje se sada. Gabrijel je na udaru kritika zbog rada za tu firmu, koja ipak nije došla u Srbiju iako se Aleksandar Vučić, tadašnji premijer, time više puta hvalio

Gabrijel, bivši nemački vicekancelar i šef Socijaldemokrata, pomagao je proizvođaču mesa ”Tenisu“ da ostvari investicije u Srbiji. Kako prenosi Špigel, to proizilazi iz odgovora nemačke Vlade na poslanički upit političara Levice.

Gabrijel je poslednjih nedelja na meti kritika zbog honorarne saradnje sa ”Tenisom“ i misterioznih veza sa Klemensom Tenisom, vlasnikom tog najvećeg nemačkog proizvođača mesa.

Tenis je pak na udaru posebno od kad je u njegovoj klanici u Reda-Videnbriku izbilo žarište korone. Zaraženo je preko 1.500  radnika mahom sa Balkana, a oni su za medije govorili o užasnim uslovima u kojima rade i borave.

Pikantno je što je Gabrijel pružao pomoć Tenisu u vreme dok je bio ministar privrede i vicekancelar (2014-2018). Tako se Tenis našao u Gabrijelovoj delegaciji koja je u novembru 2014. posetila Beograd, kao i na večeri sa Vučićem.

Prema pisanju Špigela, Tenis je unapred obavestio Gabrijela o detaljima ”velike investicije“ koju je tada planirao u Srbiji.

Za velikog fabrikanta mesa Klemensa Tenisa srpska javnost je čula u septembru 2014. godine kada je ovaj proveo tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića kroz klanicu. Vučić je bio najavio veliku investiciju ”Tenisa“ na pet lokacija u Vojvodini, te proizvodnju do četiri miliona tovnih svinja godišnje.

Prema tvrdnjama kritičara, upravo je za potrebe nemačke firme promenjen Zakon o poljoprivrednom zemljištu tako da i stranci, prema odluci Ministarstva poljoprivrede, mogu bez tendera da dobiju do 30 odsto zemljišta u ataru svake opštine.

Kritičari su se pribojavali da bi takva investicija uništila brojne stočare u Vojvodini i pretvorila ih u slabo plaćene nadničare ”Tenisa“. No iako je ”Tenis“ praktično bio već dobio zemljište u Kikindi i Zrenjaninu, te trebalo da dobije u Sečnju, Vršcu i Plandištu, od investicije se izgleda odustalo.

”Tenis“ je 2018. tražio odlaganje uz slab izgovor da se boji afričke svinjske kuge koje u Srbiji nije ni bilo. Prema pisanju istraživačkog centra VOICE, „Tenis“ je sasvim odustao od dolaska u Srbiju. ”Ceo postupak je katastrofa i već je uzrokovao ogromnu štetu“, rekao je još u novembru 2018. Goran Ješić, bivši vojvođanski sekretar za poljoprivredu.

”Ogromna količina zemljišta je data i njima i ljudima bliskim Srpskoj naprednoj stranci i to neće doneti ništa osim što će upropastiti agrar. Ne razvija se tako stočarstvo. Kako bi se razvilo sve i da ‘Tenis’ napravi četiri miliona svinja godišnje? On ima neke radnike, i to ne mnogo, a sutra se pokupi i ode i gde je naše stočarstvo?“, naveo je tada Ješić.

DW

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *