Inicijativa za opstanak poljoprivrednika najavila protest 13 novembra

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice doneli su odluku da izađu na proteste 13. novembra.Ništa o čemu je pričano i dogovarano na sastancima poljoprivrednika i Vlade Srbije nije uneto u izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu, kažu u Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije.Oni su se, sa još nekoliko udruženja poljoprivrednika koji su učestvovali u pregovorima, obratili pismeno premijerki Srbije.

Poljoprivrednici okupljeni u ovoj organizaciji sastali su se 1. novembra uveče i odlučili da organizuju protest a kao glavne razloge naveli su neispunjene zahteva iz sporazuma iz maja za 2023. godinu i nove zahteve za 2024. Traže da subvencije u ratarskoj proizvodnji budu 300 evra po hektaru i podsećaju da  od zahteva ne odstupaju već godinu i po dana. Takođe, traže uređenje berzanskog trgovanja, te dizel na svim pumpama bez akcize + PDV od prvog januara kako je i bilo po sporazumu.

Podsetimo, sedam udruženja poljopvirednika (Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, „Naše mleko“, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, Savez udruženja poljoprivrenika Banata, Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženje poljoprivrednika Aradac) koji su i ranije pregovarali sa Minstarstvom poljoprivrede, uputili su pre par dana Ministarstvu poljoprivrede dopis u kojem se ograđuju od obrazloženja o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024.

Kako navode , sastanak koji je organizovan u ministarstvu 20. oktobra sa udruženjem Stig iz Požarevca i na koji je pozvano samo ovo udruženje se ne može okarakterisati kao dogovor sa sedam potpisnika sporazuma od 22.maja. Oni su tačno pobrojali šta je za njih sporno, najpre su istakli da smatraju da intervencije Robnih rezervi kao i robna razmena ne mogu i nisu uređenje tržišta, nego još veća komplikacija i direktan uticaj na tžište.

,,Takođe vas obaveštavamo da je na sastanku u Staroj Pazovi 25. oktobra udruženje Stig izbačeno jednoglasnom odlukom ostalih šest udruženja potpisnika sporazuma iz Bogatića. Takođe, sporazumu je pristupilo udruženje iz Aradca, koje nastupa od juče kao naš ravnopravan partner“, naveli su poljoprivrednici.

cof

Pre sasatanka sa ministarkom, održan je krajem septembra sastanak u Kisaču kome su prisustvovala udruženja potpisnici sporazuma i udruženja sa kojima je postojala saradnja i koji sarađuju pre svega sa Inicijativom kao organizatorom i domaćinom jučerašnjeg sastanka. Prvi i osnovni zaključak sastanka je da je prioritetno UDRUŽIVANJE POLJOPRIVREDNIKA što je i primetno u poslednje vreme.

– Sam sporazum predviđa konsultacije sa poljoprivrednicima- udruženjima u vezi sa svim što se donosi po pitanju agrarne politike. Trenutno ta komunikacija je svedena na informacije putem medija.

– Takođe Inicijativa je istakla da dosadašnji model sastanaka sa institucijama nije prihvatljiv i da sastanci ako su neophodni moraju biti javni.- Moraju se dati tačni podaci šta je sprovodeno, šta ne i zašto nije.

– Problem je ostao kod akcize za gorivo(nije kako je dogovoreno) i naknadu za odvodnjavanje(nije sprovedeno).

– Za ubuduće ostaje planiranje budžeta za 2024, pod hitno uređenje tržišta (robne berze, skladišta…) svega što stoji u zapećku već duže od decenije.

Iz svih navedenih razloga Skupština INICIJATIVE ZA OPSTANAK POLJOPRIVREDNIKA SRBIJE DONELA JE ODLUKU,,DA IZAĐE NA PROTESTE,, – 13.11.2023. godine

Redakcija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *