I ove godine otkazani “Dani višnje” u Prokuplju

Autor:Lj. MitićIzvor:Južne vesti

Kvalitet višanja dobar, ali otkupna cena niska, foto: Lj. Mitić

Neredovan otkup i niska cena višnje razlozi su zbog kojih su i ove godine otakazne manifestacije posvećene ovom voću – “Dani višnje” i “Toplički sabor višnjara” koji su trebali da se održe 5. i 6. jula u Prokuplju i Velikoj Plani. U Gradskoj upravi Prokuplja kažu da se i ove godine solidarišu sa proizvođačima višnje koji trpe zbog niske otkupne cene.

Miroljub Paunović, predsednik Organizacionog odbora ovih manifestacija, kaže da nisu očekivali poteškoće i ovako niske cene i ove godine. I ove godine otkazane manifestacije posvećene ovom voću, foto: Lj. Mitić

Sadašnja cena je 30 dinara, možda negde 40, a od toga 20 dinara ide beračima. U situaciji smo da naši sugrađani, koji žive od poljoprivrede, ne mogu da prodaju svoj proizvod ili su ucenjeni niskom cenom, zbog čega bi bilo neljudski da mi slavimo “Dane višnje” – kaže Paunović.

Oblačinska višnja je brend i “crveno blago” ovog kraja, ali će ovako niska cena, smatra Paunović, doprineti da mnogi unište svoje zasade i krenu da se bave uzgojem drugih kultura gde je proizvodnja isplativija.

Sve je manje poljoprivrednika koji uzgrajaju višnje, foto: Lj. Mitić Višnja se na teritoriji grada Prokuplja nalazi na površini od blizu 2.000 hektara i skoro 70 % domaćinstava svoju egzistenciju zasniva na proizvodnji ovog voća.

Ranije se sa teritorije Prokuplja godišnje otkupljivalo 2.000 do 2.500 vagona, ali je, iz godine u godinu, situacija na terenu sve teža i sve je manje zasada.

U podjastrebačkim selima koja gravitiraju oko Džigolja i područja od Male do Velike Plane, berba višanja nije ni počela. Šanse da se cena narednih dana poveća su male, jer i tamo gde se uveliko bere, već 3 dana nema otkupa.

Podsetimo, i prošle godine je Grad odlučio da otkaže manifestaciju zbog solidarisanja sa proizvođačima koji zbog niskih cena ne mogu da zarade novac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *