Bliži nam se mesec februar, kada se u košnicama odvija intenzivniji život.Ovih zadnjih par januarskih dana sa enormno visokim temperaturama je mnoge od nas pčelara izmamilo da zavirimo u košnice pogledamo par zajednica i u proseku iznesemo neki zaključak o trenutnom stanju na pčelinjacima.
Zaključak u većini slučajeva je da su društva u odnosu na prethodnu sezonu znatno slabija i sa manje ulica pčela. Razloge možemo tražiti u deficitu polena i velikoj suši koja je dovela do toga ,posebno se odnosi da društva koja nisu bila na suncokretovoj paši.
Mnogi pčelari koji imaju rezerve će morati da reaguju spravljanjem polenske kaše ili pogače i dodavanjem istih u drugom delu februara .
Posle najavljenog zahladjenja čim se steknu povoljniji vremenski uslovi i pčele krenu sa unosom polena matice će zalegati sve više.
Samim tim u centru gnezda gde je leglo, temperatura se diže na 35 stepeni C, koju treba na tom nivou i održavati, što jačim društvima to neće biti problem ali slabijim će biti veoma naporno.
Iz dana u dan pojavljivaće se sve veći broj mladih pčela iz legla koje je matica položila u januaru. One će se grupisati oko matice i sve intenzivnije hraniti maticu sa matičnim mlečom. Pojavom ovih mladih pčela matica dobija novu snagu i spremnost za intenzivnije poleganje jaja.
Moram napomenuti da je sada pojava legla u većem obimu veoma štetna za pčelinje društvo. Zašto? Razna kolebanja temperature u narednom periodu a ujedno i potreba pčelinjih zajednica za održavanje konstantne temperature i kvalitetne mikroklime u gnezdu, pčele dodatno iscrpljuje i čini ih nedovoljno sposobnim za negovanje legla kada je najpotrebnije .
Što je pčelinje društvo slabije u ovom periodu to se posledice preranog legla više osećaju, i takva društva su sada najranjivija. Često je i sam pčelar kriv sa pojavu preranog legla: ako previše utopli pčelinje zajednice u novembru, ako je zazimio slabije pčelinje društvo, dodao pogače pre vremena itd.
Već treću sezonu sredinom meseca kada pčele opšte sa okoliinom i kreće unos polena društva sužavam termo daskama na broj ramova započetog legla i krećem sa blagom stimulacijom matice u ram hranilici i time znatno pomažem pčelu na grejanju legla i odgoju kvalitetnih pčela.
Svi mi očekujemo u proleće brz razvoj svojih pčelinjih zajednica , a ne zapitamo se da li smo im obezbedili osnovne uslove za to.
Mnogi pčelari ili ne mogu ili se ne trude da otkriju prave razloge zašto je došlo do zaostajanja u razvoju svojih pčelinjih zajednica? Razloge treba tražiti, kao što sam pisao i u predhodnim tekstovima u nedovoljnoj, i nedovoljno kvalitetnoj zimnici, neadekvatnim tretmanima protiv varoe kao i ne obezbedjivanju mikro klime baš u ovom mesecu koji je posle avgusta meseca vrlo bitan u pčelinjem razvoju.
Do ovog perioda što se tiče kvaliteta hrane , ta hrana je mogla da bude i energetska od prerađenog sirupa, ali od ovog meseca pa nadalje pčelinjem društvu je potrebna kvalitetna hrana med i polen. I upravo prvi ram pri sužavanju društva mora biti sa pergom i medom a ostali sa leglom i bogatim vencima meda.
Kao što nam je poznato pri niskim temperaturama pčelinje klube kreće se naviše (ka satonošama)i tada koristi hranu u mednoj kapi ,iznad legla. E sad ako je pčelinje društvo zazimljeno sa tankom mednom kapom na ramovima u plodištu ,ono će u ovom periodu probiti mednu kapu i izbiti na satonoše, i nedaj bože stradati ako mu pčelar ne pomogne i pored toga što levo i desno od klubeta ima dosta hrane. Položaj i veličina klubeta kod jačih pčelinjih zajednica je daleko povoljniji u odnosu na slabija pčelinja društva jer ima daleko bolji kontakt sa hranom.
U ovom mesecu pčelinje društvo počinje da troši daleko više hrane nego u predhodnim zimskim mesecima. Društvima koja su izbila na satonoše dodati ram sa medom, kristalisan med ili pogaču . Mir u pčelinjaku i tokom meseca februara je vrlo bitan. Svaki stres pčela u pčelinjem društvu (usled udara po košnici i sl.) narušava mikro klimu u košnici i utiče na nepotrebno povećanje potrošnje hrane u košnici i nepotrebno iznurivanje pčela.
Utopljavanje društava krajem februara i početkom marta je posebno značajno za slabija pčelinja društva, kod kojih je ovaj period kritičan za njihov razvoj, zbog zahlađenja i nedovoljnog broja pčela koje nisu u stanju da se uspešno suprostave čestim klimatskim promenama.
Jačina pčelinjih društava tokom februara direktno zavisi od njihove jačine u fazi priprema za zimovanje. U toku zimovanja pčele u slabijim društvima troše 2-3 puta više hrane po jedinici mase pčela i znatno više se iznuruju nego pčele u jačim pčelinjim društvima.
Sada treba redovno kontrolisati leta ,jer se može desiti da su mrtve pčele zagušile leto ,što sprečava dotok svežeg vazduha kao i obavljanje pročisnog leta.
Iskoristite još ovo malo slobodnog vremena i pratite predavanja kvalitetnih predavača, pročitajte još koju knigu o pčelarstvu jer početak sezone se uveliko bliži. Tekst delimično izmenjen i prilagodjen sadašnjim uslovima. S.C. Autor teksta Goran Zdravković