Evropa se suočava sa najezdom stenica

Posle Pariza i Francuske, najezda stenica je registrovana i u Londonu.Odrasle stenice (lat Cimex lectularius, eng. badbug) imaju u proseku 5mm, otprilike kao seme jabuke.Ovalnog su oblika i braon ili crvene boje, ne mogu da lete ili skaču. Stenice se hrane krvlju u svim fazama razvoja, pored ostalih vrsta i krvlju ljudi.

Obično su preko dana zavlače u skrovita mesta, a noću napadaju.Mogu se često naći u hotelima, hostelima, bibiotekama, kampovima, bioskopima, drugim javnim mestima kao i javnom prevozu i drugim mestima. Jednostavno rečeno, stenice su mogu svugde naći!

Svrab ili osip na koži su prvi znaci uboda stenice. Većina ljudi čak ni ne osete ubod. Iako ubod stenice izaziva iritaciju kože, uglavnom ne dovodi do ozbiljnijih zdravstevnih problema. Do sada nije utvrđeno da prenose bolesti ljudi.

Borba sa stenicama je složena procedura. Pranje odeće i posteljine na višim temperaturama koji su bili izloženi stenicama je ključni deo procesa iskorenjivanja ovog insekta. Uključivanje sušilice na visoku temperaturu u trajanju od 30 do 45 minuta je ono što stručnjaci smatraju smrtnom kaznom za insekte. Hemijsko čišćenje takođe može biti još jedno sredstvo za uništavanje buba. Parni čistači koji dostižu najmanje 54°C mogu pomoći u uništavanju stenica.

Preporučuje se uklanjanje zaraženih predmeta i stavljanje u zapečaćenu plastičnu kesu do tretiranja. Ne savetujemo vam da sami primenjujete insecticide, jer su stenice otporne na mnoge koji su često upotrebljavaju.

Najbolje je da se obratite za stučnu pomoć službi koja se profesionalno bavi dezinsekcijom, s obzirom da su najefikasniji insekticidi koji se primenjuju protiv stenica namenjeni isključivo za profesionalnu upotrebu u vidu gasova koji se zaraženim prostorima mogu da ispolje efikasno dejstvo u raznim pukotinama, prorezima, nedostupnim i skrivenim mestima koje su idelana za život stenica.

Poslednjih godina broj ovih štetočina prilično je uvećan i u Srbiji. Nisu opasne po čoveka ali na plodovima i usevima mogu ostaviti velike posledice i štetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *