EVO ČEMU ĆE NAS PANDEMIJA KORONE SVE NAUČITI:

Kada se budemo izborili sa virusom, rešićemo još jedan veliki problem

Planeta
03.04.2020. 06:55h

Pandemija koronavirusa moći će da nam pruži i uvid kakve nas globalne zdravstvene pretnje čekaju kako planeta bude postajala toplija.

Način na koji se borimo sa pandemijom može uticati i na suočavanje sa klimatskim promenama, rekli su zdravstveni stručnjaci na Svetskom Skol forumu za društveno preduzetništvo.

“Važnost ovog pitanja možemo pre videti preko suočavanja sa kovid-19 nego preko uticaja klimatske krize”, rekla je Mandip Dalival, direktorka za HIV, zdravlje i razvoj u Razvojnom programu Ujedinjenih nacija.

Rastuće uništavanje šuma i širenje poljoprivrede dovode i do klimatskih promena i ljude u bliži kontakt sa bolestima divljih životinja, rekla je Dalivalova.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da je pandemija koronavirusa potekla od slepih miševa, a rane infekcije povezane su sa velikim tržištem divljih životinja u kineskom gradu Vuhanu.

Pretnje po pluća kao što su zagađenje vazduha, izazvane upotrebom fosilnih goriva koje takođe pokreću klimatske promene, čine ljude ranjivijim na respiratorne bolesti poput koronavirusa, dodala je.

Bez bavljenja osnovnim faktorima koji pandemiju čine tako destruktivnom – od nedostatka spremnosti do nedovoljno finansiranog i krhkog zdravstvenog sistema – svet će „neprestano lelujati od epidemije do epidemije”, upozorila je ona.

Ali Liz Dibold, iz kalifornijske fondacije Skol, koje podržava društvene promene i preduzeća, rekla je da je virus ponudio neke pozitivne lekcije za klimatske akcije.

“Kovid-19 nam zaista pokazuje da, kada se čovečanstvo ujedini u zajedničku svrhu, fenomenalno brze promene su moguće”, rekla je navodeći da su moguće čak i u naizgled nerešivim problemima.

Kurir.rs/Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *