Erifoidna grinja kruške

Oplođene ženke Eriophyes pyri prezimljavaju ispod ljuspica pupoljaka i u proleće se ubušuju u listove, pre nego se oni razviju, paralelno sa njegovim izlaskom iz pupoljka. U listu polože jaja, izlegu se mlade larve, razviju se i izađu na površinu, da bi promenili list ili da bar pređu na zdravi deo lista.

Tada bi mogle da se eliminišu te jedinke koje su napolju, međutim, nikad se one ne sele sve istovremeno, ne prave ekskurziju, ima ih mnogo i njihov razvoj nije ujednačen, pa tako ni seljenje. Tretmani mogu da ih donekle drže pod kontrolom, ali ne mogu ih uništiti do kraja. Kada se uoče, nema neke vajde samo nju juriti.Ono što je najefikasnije, u momentu kretanja vegetacije, onaj momenat kad se ljuspice razmaknu, da može sredstvo ući između, pre nego se ženke ubuše u list. Akaricidi uglavnom nemaju sistemične osobine, ne mogu prolaziti kroz biljna tkiva (ako neko ima informaciju da neki može, ne bi bilo loše da navede) što eriofidnu grinju drži na sigurnom mestu u listu. Insekticidi imaju osobinu da se transportuju kroz biljna tkiva (neonikotinoidi), ali nemaju efekta na grinje.

Ulje se računa kao insekticid i akaricid, ali ono nema posebno insekticidno dejstvo, da truje insekta utičući na procese u njegovom organizmu. Ulje uništava insekte mehanički, zato se i koriste tolike količne ulja pri tretmanu – oko 2 litre, a neko preporučuje i 3 litre na 100 litara vode. Cilj je da ulje ulepi i zatvori traheje – otvore kroz koje insekti dišu i tako ih uguši. Druga stvar, ulje prekrije i biljku, te tako spreči širenje specifičnih mirisa vrste, koji će privući štetne insekte. Takođe ulje istu stvar uradi i sa jajima onih organizama koji prezimljavaju u tom stadijumu, kao što je crvena voćna grinja (voćni pauk). Oblepi ih i tako prekine dotok vazduha.

      Napomena Sve tretmane raditi preventivno ukoliko je moguće. U odnosu na razvoj grinje obavezno konsultovati struku….Redakcija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *