Država merama za poljoprivredu pomaže velikim da ugase male paore

sreda, 15. aprila 2020.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je najavio da će sutra biti usvojene dve uredbe koje se odnose na primenu garancijske šeme sa poslovnim bankama u iznosu od dve milijarde evra, kao i na podršku poljoprivrednim gazdinstvima od 2,6 milijardi dinara.

Kako je objasnio, Uredba o podršci poljoprivrednim gazdinstvima obezbediće pomoć u iznosu od 2,6 milijardi dinara, što će ići preko Uprave za agrarna plaćanja, a primenjivaće se na poljoprivredna gazdinstva koja vode knjige, na preduzetnike i na one koji imaju svoja preduzeća.

PSS: Pružiti svakom poljoprivredniku jednake šanse na uspeh

Branislav Jorgić

-Nisu nam poznati detalji ove mere, ali ono što je sigurno, ta pomoć neće biti dostupna malim poljoprivrednim gazdinstvima, onima čiji su prihodi ispod osam miliona dinara godišnje i koji ne vode poslovne knjige, a kojima je ta pomoć preko potrebna u jeku prolećne setve. Dakle, ako se ima u vidu da mala poljoprivredna gazdinsta čine dominantnu većinu, da je prosečna starost njihovih članova 62 godine, da nemaju pravo na dodatnu meru pomoći države i da je prolećna setva u toku, sama mera može biti kontraproduktivna – kaže za Agrosmart ekonomista Branislav Jorgić, član Pokreta Slobodna Srbija (PSS).

Dodaje da je izvesno da će velika poljoprivredna gazdinstva u uslovima povećane likvidnosti, kao rezultat pomoći države, otkupiti veće količine poljoprivrednog zemljišta od malih poljoprivrednih gazdinstava, koja su u uslovim smanjene likvidnosti, kao rezultat izdataka za prolećnu setvu i izostanka pomoći države, prinuđena da prodaju zemljište radi svog opstanka.

-Merama Vlade uspostavljen je disbalans likvidnosti između malih i velikih poljoprivrednih gazdinstava, koji će neminovno dovesti do gašenja određenog broja malih gazdinstava, do depopulacije seoskih naselja, ali i manjih varošica.  Verujemo da to nije bio cilj Vlade i da se ova greška može popraviti obuhvatom svih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, bez obzira na veličinu njihovih prihoda i načina vođenja poslovnih knjiga – ukazuje Jorgić.

Po njegovim rečima PSS apeluje na državu da pruži jednake šanse svakom poljoprivredniku na uspeh.

Grubanov: Dajte subvencije od 12.000 dinara i otvorite pijace

Miroslav Grubanov

-Ne bi trebalo donositi takvu uredbu, jer se njome još jednom potvrđuje da je država i sada, kada donosi ekonomski paket mera, nekom majka a nekome maćeha. Lepo je što se brine o poljoprivredi ali ne valja što se ne brine o svima jednako. I u ovom slučaju pomoći će velikim poljoprivrednicima, a mali će ponovo ostati na ledini – kaže za Agrosmart predsednik udruženja „Paor“ Miroslav Grubanov.

Po njemu, nedopustivo je da se i sada pravi selekcija i da se pomoć daje samo gazdinstvima koja vode knjige.

-Najavljuju zaduženja i kredite. Pa ako ćemo se zadužiti šest milijardi evra, hajde da se zadužimo šest i po milijardi pa da se pomogne svima u poljoprivredi. Do 2016. godine ratarske subvencije iznosile su 12.000 dinara po hektaru, a sad su 5.200. Pa evo, neka sada uplate svima tu razliku od 6.800 dinara pa da se barem vratimo tamo gde smo bili pre pet godina – ukazuje Grubanov.

On naglašava da je najvažnije da se u ovom trenutku otvore pijace jer su povrtari najugroženiji i prinuđeni su da bacaju proizvode, preti im propast.

-U redu je što se pomaže stočarima, ali ako proizvođači ne prodaju jaganjce sad imaće ovce. Međutim, povrtari su u velikoj muci. Ako može da se kupuje u Lidlu i to strana roba, mogu valjda i da se otvore pijace za robu naših proizvođača – kaže naš sagovornik i apeluje na nadležne da se odreknu akciza na gorivo jer i dalje je kod nas dizel 150 dinara dok je u okruženju 90.

Govoreći o novim merama koje se odnose na garantncijsku šemu sa poslovnim bankma i pomoć poljoprivednicima ministar finansija istakao je da je na ovaj način u potpunosti završen pravni okvir za implementaciju svih planiranih ekonomskih mera, u iznosu od 600 milijardi dinara (5,1 milijardi evra) za podršku privredi.

On je podsetio na to da su prošle nedelje usvojene uredbe koja se odnose na odlaganje poreza i doprinosa, na direktnu novčanu pomoć preduzećima u iznosu od tri minimalca, kao i na isplatu 100 evra svakom punoletnom građaninu Republike Srbije.

S. Gluščević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *