Domaće borovnice i šljive na policama renomiranih supermarketa u EU

Kompanija Dotika iz Gornjeg Milanovca bavi se uvozom i izvozom različitih proizvoda. Najpre se 2007. kada je i osovana ova kompanija bavila distribucijom preparata,dodacima ishrani renomiranih svetskih proizvođača, a 10 godina kasnije počinje saradnju sa nemačkom kompanijom Alois Dallmayr OHG, najpoznatijim nemačkim proizvođačem kafe, čiji su eskluzivni uvoznici za Srbiju i zemlje Balkana u HoReCa i ritejl sektoru.

Jedna od delatnosti ove kompanije jeste i izvoz voća.

 – Naš asortiman svežeg voća čini bobičasto-jagodičasto voće, od kojih bismo izdvojili kultivisanu borovnicu kao premium proizvod i naš najbolji izvozni artikal, i koštunjavo voće, gde smo akcenat stavili na šljivu. Ne bavimo se proizvodnjom voća, mada razmišljamo u tom pravcu. Imamo dobru bazu kooperanata i trudimo se da iz godine u godinu uvećavamo broj kvalitetnih proizvođača – kaže za eKapiju Vladimir Milosavljević, vlasnik kompanije Dotika.

 Kompanija je sa izvozom voća krenula 2019. godine, pa je količina izvezene borovnice bila 60 tona, a izvezeno je i 20 tona šljive. Ove godine u planu im je da višestruko premaše prošlogodišnji izvoz. 

 – Naši kupci su velike trgovačke kompanije iz Nemačke, Austrije, Holandije, Švajcarske, Belgije i Velike Britanije. Oni ujedno snabdevaju renomirane lance supermarketa poput LIDL, ALDI, REWE, Migros, Coop, navodi Milosavljević za portal eKapija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *