Bespovratna sredstva za nabavku opreme

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za privredne subjekte u okviru „Programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme“ u ovoj godini, a za realizaciju opredeljeno je milijardu dinara. Konkurs je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra, saopštilo je to ministarstvo.

Visina bespovratnih sredstava koja se mogu dodeliti privrednom subjektu određuje se u odnosu na broj zaposlenih. Preduzeće sa jednim zaposlenim može dobiti do milion dinara, sa dvoje do petoro zaposlenih do 2,5 miliona, dok ona sa šest i više zaposlenih mogu ostvariti do pet miliona dinara.

Cilj programa koji sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama, jeste jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenje poslovanja i internacionalizacije, kao i kreiranje novih radnih mesta kroz investicije u opremu, objavilo je resorno ministarstvo.

Foto: Pixabay.comFoto: Pixabay.com

Sredstva opredeljena programom namenjena su za sufinansiranje nabavke nove proizvodne opreme i opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenjivih dobara i izvodenje građevinskih radova.

Preduzeća koja ispune uslove programa i kojima banke, odnosno lizing kompanije uključene u realizaciju uslovno odobre kredit/finansiranje, mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 25 odsto neto vrednosti nabavke proizvodne opreme.

Učešće privrednih subjekata iznosi pet procenata od ukupne vrednosti opreme, dok se ostatak obezbeđuje iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija uključenih u sprovođenje ovog programa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *