Darovi Lužnice darovali zadrugarke

U babušničkom selu Gorčinci, pre tri godine, osnovana je prva ženska zadruga. Ideja da se članice zadruge bave organskom poljoprivredom je zaživela, uz pomoć Vlade i Evropske unije, dobile su plastenike i opremu za preradu voća i povrća.

 Od semena do tegle – to je moto žena iz babušničkog kraja, članica prve ženske zadruge na jugoistoku Srbije.Počele su skromno, sa tri plastenika, sada imaju dvadeset, a njihov krajnji proizvodi su ajvar, džemovi i sokovi.Ministar Milan Krkobabić je obišavši zemljoradničku zadrugu „Darovi Lužnice“ kojoj je prošle godine iz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama koji sprovodi Kabinet ministra Krkobabića dodeljeno 7,3 miliona dinara za nabavku linije za preradu i pakovanje voćarskih i povrtarskih proizvoda, istakao istu kao pravi primer agrarnog preduzetništva

    Direktorka ove kompletno ženske zadruge registrovane za organsku proizvodnju, Karolina Stamenković istakla je koliko je ova investicija značajna za njenih 14 članica i 26 kooperanata. „Potražnja za našim ajvarom je svakodnevna. Ljudi se javljaju, a mi jednostavno nemamo količine da isporučimo. Imamo jednog prijatelja iz Nemačke koji je naručio šest hiljada tegli ajvara i pinđura. Naša tegla ajvara košta 700 dinara“, rekla je predsednica zadruge Karolina Stamenković.

  Svoje proizvode zadrugarke su namenile domaćem ali i stranom tržištu i ističu da već postoji interesovanje kupaca iz Nemačke.Zadrugarke već za narednu sezonu planiraju da prošire proizvodnju, jer im je ova godina bila dobra. Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić istakla  je ovuu zadrugu kao primer dobre prakse koja može usporiti pražnjenje seoskih sredina Pirotskog okruga. „Što više ženskih zadruga, što više ovakvih programa bi dovelo do toga da naša sela ožive, da babušnički kraj bude prepoznatljiv po proizvodnji organske hrane“,

Nakon obilaska zadruge Krkobabić je sa meštanima ovog i okolnih sela razgovarao o aktivnostima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, oživljavanju zadrugarstva i potrebnim preduslovima za kvalitetniji život na selu, pre svega ostanak mladih u ovim sredinama. Obiišli su stari dom kulture u ovom selu kome je potrebna sanacija i školu koja ima samo jednog đaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *