Danas su Detinjci!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Detinjce, jedan od najlepših porodičnih praznika koji prethode Božiću.Kod pravoslavnih vernika Detinjci su praznik koji se uvek slavi tri nedelje pre Božića.

Nedelju dana posle ovog praznika padaju Materice, a poslednju nedelju pred Božić slave se Oci.Sva tri praznika su božićni praznici, koji doprinose da se deca i roditelji bolje razumeju, poštuju i uvažavaju.Detinjci su jedan od najzanimljivijih porodičnih praznika kod pravoslavaca.

Običaji nalažu da odrasli rano ujutro, ili po dolasku s bogosluženja, vezuju svoju ili tuđu decu. Za vezivanje se obično koriste kaiš, gajtan, kanap ili običan deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu.U ove dane sprema se svečaniji ručak nego obično, ali obavezno postan jer je vreme Božićnog posta. Oko trpeze se okuplja cela porodica i oni provode ceo dan zajedno sve ove praznike.

Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce ima višestruku simboliku.Simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama, zatim upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama.Takođe, običaji za ove praznike simbolično predstavljaju pripremu za doček najradosnijeg praznika koji je pomirio čoveka sa Bogom, odrešivši ga veza grehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga.

Da bi ih roditelji ili odrasli odvezali, deca moraju da „plate otkup“. Najmlađi treba unapred da pripreme sitne poklone, poput voća i slatkiša, kako bi sebe „otkupili“ na praznični dan.SREĆAN VAM PRAZNIK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *