Dan posle poplava u Srbiji ?!

Vodostaj Zapadne Morave kod Kraljeva od sinoć je viši dva metra. Reka se izlila u donjem toku. Vodostaj na reci Savi kod Šapca u porastu. U naredna dva dana padavine manjeg intenziteta.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da se situacija posle obilnih padavina stabilizuje i da će u čertvrtak na sednici Vlade biti doneta odluka o pomoćiugroženim područjima.  

Vodostaj Zapadne Morave kod Kraljeva od sinoć je viši dva metra. Reka se izlila u donjem toku. Situaciju dodatno pogoršavaju nove padavine i podzemne vode. U naselju Grdica kod Kraljeva ugroženo je nekoliko stotina kuća. 

Žitelji Grdice, sela Adrani i naselja nizvodno prema selima Sirča, Vitanovac i Vitkovac koja su juče bila najviše pogođena poplavama i gde su bujice rušile mostove i odbrambene bedeme, apeluju da im gradski štab i sve službe, počev od Sektora za vanredne situacije, obezbede dodatnu pomoć jer je situacija alarmantna.

U međuvremenu, naselja Grdice i Gotovca pogođena su novim poplavnim talasima i bujicama.

Meštani kažu da je pedesetak kuća je pod vodom i samo je pitanje vremena kada će ući i u ostale.

Nestalo je i struje zbog havarije na niskonaponskoj mreži. Kvar će biti otklonjen tek kada se voda povuče sa poplavljenog područja. 

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić kaže da će komisije uskoro krenuti na teren kako bi popisale štetu u svim poljoprivrednim domaćinstvima i privrednim subjektima kako bi se imali tačna procena štete za koju kaže da zasigurno neće biti mala.

Terzić navodi da je poplavljeno 443 objekata, evakuisano 121 lice, oštećeno ili uništeno 16 mostova, dok je 20 lokalnih puteva u prekidu. Dodaje da je teška situacija na teritoriji svih 68 mesnih zajednica, jer je, kako kaže, za samo tri sata palo 84 litara kiše po metru kvadratnom.

Dodaje da su sve ekipe na terenu i da rade na saniranju štete, koja će prema njegovoj proceni biti veća nego nakon izlivanja reka i potoka 2014. i 2016. godine.

Teška situacija je i u selima ka Vrnjačkoj Banji gde ima poplavljenih kuća – najviše u Podunavcima, Gračacu i Novom Selu.

U samoj Vrnjačkoj Banji nadošla je i Vrnjačka Reka koja preti da se izlije iz prepoznatljivog korita koje prolazi kroz samo banjsko jezgro. 

U Kniću je pod vodom više od 1.200 hektara, 50 porodica evakuisano, škole i vrtići ne rade. Voda nije za piće, oštećena je pruga, mostovi. Odsečen je zaselak Mala Reka sa desetak domaćinstava i dve farme.

“Još uvek nemamo cifre vezano za iznos štete koja je nastala. Nama je akcenat na kućama, domaćinstvima gde su porodice pretrpele najveće štete, Miroslav Nikolić”, predsednik opštine Knić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *