DAN POLJA STRNIH ŽITA, KRMNOG BILJA I ULJANE REPICE

Tradicionalno, kao i prethodnih godina,na Rimskim šančevima 11. juna 2020. održan je Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. S obzirom na novonastalu situaciju izazvanu pandemijom, Institut kao društveno odgovorna kompanija nije organizovao tradicionalni Dan polja za veliki broj posetilaca, kao što to godinama čini, te je ove godine skup bio u skladu sa svim preporučenim merama i u izmenjenoj formi.

Kalendarski,Jun je pravo vreme za procenu stanja useva i prognozu očekivanih prinosa, a Dan polja ujedno je i prilika da se proizvođači upoznaju sa sortimentom brenda NS SEME, pogledaju naša ogledna polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice i dobiju stručne savete o tehnologiji gajenja koje će primeniti na svojim njivama, što i jeste svrha ovakvih okupljanja.

Posetioce skupa je u ime Instituta, direktora Instituta dr Svetlane Balešević Tubić i u svoje lično ime pozdravio prof. dr Radivoje Jevtić, rukovodilac Odeljenja za strna žita, istakavši da će svi prisutni biti u prilici da obilaskom ogleda vide najnovije kreacije strnih žita, krmnog bilja i uljane repice.

Dr Đura Karagić, rukovodilac Odeljenja za krmno bilje, pozdravio je sve prisutne u ime svog Odeljenja i istakao da krmno bilje nisu samo biljke koje su namenjene proizvodnji stočne hrane, naglasivši da je multifunkcionalnost njihovo srednje ime. U svetu, Evropskoj uniji kao i u zemljama okruženja, sve češće se koriste ozime jednogodišnje krmne leguminoze u svrhu popravke strukture zemljišta i očuvanja životne sredine.

Dr Igor Balalić, rukovodilac Odeljenja za uljanu repicu, obratio se svim posetiocima i istakao da je ova godina znatno povoljnija za proizvodnju uljane repice, da će prinosi biti zadovoljavajući i sigurno bolji nego u prethodnim godinama. Dr Balalić je istakao da je u ogledima prikazano 16 hibrida i sorti, od kojih je 5 najnovijih hibrida uljane repice i 11 sorti.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, organizator je mnogih naučnih i stručnih skupova na kojima se spajaju nauka i praksa, te je prof. dr Radivoje Jevtić na kraju obraćanja najavio tri svetske konferencije posvećene soji, suncokretu i krmnom bilju koje će se održati 2021. u organizaciji Instituta kao domaćina.

Tradicionalni Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice održan je danas na Rimskim Šančevima iako je zbog aktuelne situacije s COVIDOM 19 postojala dilemi da li da se skup organizuje. Ipak preovladala je potreba da se proizvođačima, distributerima semena i predstavnicima poljoprivrednih stručnih službi, koje i same postavljaju oglede s novosadskim sortama, prikaže vrednost i stabilnost NS  sortimenta i u godini koja nije povoljna za sve biljne vrste. Prof. dr Radivoj Jevtić, rukovodilac Odeljenja za strna žita, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, istakao je da je ogledno polje dobar primer kako sa istim rasporedom padavina uz primenu dobre agrotehnike i savremenih rešenja u obradi i setvi mogu da se dobiju zadovoljavajući rezultati.

Analizirajući proizvodnu  godinu, koja nije bila  povoljna za pšenice, iako su tokom setve  vladali povoljni uslovi, rekao je da će u ovoj godini  prinos verovatno biti niži. Pogotovo što je u periodu formiranja generativnih organa došlo do stvaranja manjeg broja klasića, a time i manjeg broja zrna, koji ne može biti nadoknađen, što će svakako uticati na prinos. Zavisno od regiona i količine padavina u kritičnim periodima za pšenicu i prinos će varirati. 

U ogledu je prikazano oko 40 sorti strnih žita – pšenice, ječma, ovsa, raži i tritikalea. Bila je to prilika da se vide sorte koje su najrasprostranjenije u proizvodnji, ali i one nove koje dolaze i od kojih se očekuje da se rašire u proizvodnji na osnovu testiranja u makro i mikro ogledima. Naravno poljoprivrednici su ti koji odlučuju nakon razgledanja ogleda koju sortu će gajiti na svojoj njivi. 

Učesnicima Dana polja prikazan je i ogled s krmnim biljem i uljanom repicom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *