Cene nafte u svetu pale zbog jačanja virusa

13. jula 2020.

Cene nafte na svetskim tržištima danas su blago pale zbog informacija o rekordnom dnevnom porastu slučajeva korona virusa u svetu, uz veliki skok u SAD preko vikenda, dok trgovci za dalja uputstva čekaju sastanak grupe proizvođača nafte „OPEK plus“ ove nedelje.

Cena barela sirove nafte na londonskom tržištu tokom prepodneva pala je za 53 centa, na 42,71 dolar. Na američkom tržištu cena barela nafte bila je manja za 64 centa i iznosila je 39,91 dolar, preneo je Tanjug.

U fokusu tržišta su vesti o novim slučajevima zaraze koronavirusom u svetu, nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u nedelju objavila da je u posljednja 24 sata u svetu zabeleženo 230.370 slučajeva, što je rekordan dnevni porast od početka pandemije, piše SeeBiz.

Tržište posebno reaguje i na situaciju u SAD zbog snažnog rasta broja novozaraženih, nakon što je Florida u nedelju zabeležila najveći dnevni porast broja novozaraženih za više od 15.000.

U fokusu trgovaca je i ovonedeljni sastanak „OPEK-ovog“ zajedničkog odbora za monitoring, koji bi trebalo da bude održan u utorak i sredu kako bi preporučio novi nivo smanjenja proizvodnje.

Očekuje se da će OPEK i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, ublažiti rezove proizvodnje na 7,7 miliona barela dnevno s obzirom na to da se globalna naftna potražnja oporavila.

„OPEK plus“ smanjio je proizvodnju za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno na rok od tri meseca, počevši od maja.

Od vesti važnih za globalna tržišta izdvaja se i ona iz Libije, koja je u neđelju ponovno zaustavila sav izvoz nafte zbog više sile, nakon obnovljene blokade istočnih snaga, i to samo dva dana nakon što je po prvi put izvezla naftu u zadnjih šest meseci.

Pritisak na cene nafte izazivaju i rastuće napetosti između SAD i Kine u vezi sa pandemijom korona virusa i ostalih pitanja, posebno nakon što je Kina je danas najavila sankcije američkim zvaničnicima kao odgovor na sankcije koje je Vašington nametnuo visokim kineskim zvaničnicima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *