Cefta najavila formiranje jedinstvenog registra profesionalnih trgovaca, čija će roba prolaziti kontrole po brzanoj proceduri

Izvor: Politika

Države članice Cefta sporazuma donele su Odluku o olakšavanju trgovine voćem i povrćem u regionu. Ova odluka automatski stupa na snagu posle usvajanja zajedničkog komiteta jer ne zahteva ratifikaciju u nacionalnim parlamentima.

U praksi to znači da će kamioni koji transportuju ove poljoprivredne proizvode brže stizati do odredišta. Najavljeno je da će neki od dosadašnjih suvišnih postupaka na graničnim prelazima biti ukinuti ili svedeni na najmanju meru, što će smanjiti troškove i obezbediti efikasniju trgovinu.

Ta odluka, kako kažu u Ministarstvu trgovine, ključna je za izvoznike kvarljive robe kao što su voće i povrće, jer će ti proizvodi imati drugačiji tretman na granici. Takva roba prolaziće ubrzane carinske i inspekcijske kontrole, ali to ne znači, kako se ističe, da će „kamioni samo prelaziti preko granice”, budući da je bezbednost hrane prioritet. Moraće da budu obavljene kontrole dokumentacije, a u slučaju da postoji sumnja radiće se i uzorkovanje voća i povrća.

Olivera Jocić, pomoćnik ministra trgovine, podsetila je da je već usvojen dodatni Protokol 5, koji se odnosi na olakšanje trgovine, odnosno svođenje svih carinskih i administrativnih postupaka na minimalnu meru, kako bi se protok robe preko granica što više ubrzao.

– Ovo je sledeći korak, kao novi pravni instrument u okviru Cefte, i predviđa različite aktivnosti. Jedna od inicijativa je i olakšanje trgovine voćem i povrćem u regionu. Odnosno, uvoza, izvoza i tranzita – rekla je Jocićeva za „Politiku”.

Kao novinu najavila je formiranje zajedničkog registra profesionalnih operatera u regionu, odnosno baze podataka trgovaca voćem i povrćem. Ističe da će se pratiti kako ti trgovci posluju i ukoliko rade bez prekršaja, izvoz će im biti olakšan.

– To ne znači da drugi neće moći da se bave ovim poslom, ali oni će imati olakšice prilikom izvoza, jer će njihov status biti prepoznat u svim državama Cefte. Baza podataka se pravi kako bi u potpunosti bila primenjena analiza rizika pošiljaka. Na taj način biće ustanovljeno koji će proizvodi i u kojim situacijama morati da budu kontrolisani, a gde je dovoljan samo pregled dokumentacije – kaže Jocić.

Između ostalog, usaglašeno je i da će se uzajamno priznati sertifikati za izvoz voća i povrća, koje će izdavati svaka od ekonomija regiona Cefte. Biće uspostavljena i zajednička lista voća i povrća, za koje će biti obavezni fitosanitarni sertifikati. Time će se poboljšati i nivo bezbednosti hrane u državama potpisnicama Cefta sporazuma.

Olakšavanje izvozne procedure je u interesu svih država, a Jocić ističe da olakšice posebno idu u prilog Srbiji, kao najvećoj i najjačoj ekonomiji u regionu. U trgovanju sa državama Cefte prošle godine je ostvaren znatan suficit. Vrednost ukupne razmene sa državama Cefte prošle godine je bila oko četiri milijarde evra. Izvoz iz Srbije bio je vredan tri milijarde, a uvoz iz tih članica oko milijardu.

Srbija je zajedno sa još šest zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Unmik/Kosovo) članica Cefta sporazuma (Sporazum o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi), prvog jedinstvenog multilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini u Jugoistočnoj Evropi.

Prema podacima Privredne komore Srbije, u 2018. godini proizvođači iz regiona Cefte izvezli su u svet svežeg voća za 944 miliona evra i povrća za 300 miliona. Izvoz voća unutar regiona bio je vredan 43 miliona evra, a povrća 83 miliona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *