Uređujući baštu, možemo razmišljati, kako da u dugoročnoj perspektivi
popravimo loše zemljište, poboljšamo sastav zemlje, računajući kulture koje
gajimo, dodajemo pesak ili glinu, organiku ili kreč, iskopamo kanale na
podvodnom zemljištu i tako dalje. Ali u sledećim godinama treba preći na
minimalnu obradu zemlje i oprezne načine dodavanja đubriva. Tek tada zemljišni
makro i mikroorganizmi zajedno sa živim korenjem biljaka sa njihovim
izlučevinama dovode do brzog i efikasnog povećanja plodnosti naših bašti,
njiva.
– Jedni će prerađivati zemljišnu
matricu, poboljšavati njeno agregatno stanje i izdvajati mineralne soli.
– Drugi će učestvovati u kruženju elemenata ishrane, pretvarati hranljive
supstance u najbolje prihvatljiv oblik za biljke i mešati slojeve zemlje na
prirodan način.
– Treći će pomagati korenju da prihvati te elemente, simbiozirajući se sa
njima.
– Četvrti će poboljšavati kapilarnost zemlje poboljšavajući protok vode, kako
odozgo na dole tako i odozdo na gore i sačuvati tu vodu u mikrogranulama
zemlje.
I najvažnije svi zajedno oni mogu da neutrališu otrovne supstance i da čuvaju
biljke od bolesti. Sve se to vrši evoluciono, polako, genetski se učvršćujući.
A da sam obnovi ovaj proces čovek nema tu mogućnost.
Vrlo je važno shvatiti tanane
razlike između bioloških procesa u zemlji u nedirnutoj prirodi I sličnih
procesa u našim njivama i baštama.Divlje biljke uvek rastu uz deficit
hranljivih supstanci u zemlji i one su evoluciono razradile ekstremnu
sposobnost da stupe u simbiozu sa zemljišnim biljkama i organizmima i na taj
način dobiju hranljive supstance. Kulturne biljke su pogubile mnoge prirodne sposobnosti.
Selekcija tih biljaka bila je naciljana na visoke prinose, prirodno, sa
povećanjem zahteva, biljke traže više hrane, kojom čovek hrani svoje zasade.
Zbog toga, razmatrajući očuvanje mikro sveta zemlje, govorimo samo o biološkom
stanju plodnosi.
Na taj način mi ne moramo da
slepo kopiramo procese, koji se odvijaju u divljoj prirodi. Naš zadatak je da
otkrivamo samo glavne mehanizme, koji će pomoći da se povećaju prinosi kultura
na našim njivama, baštama, lejama dugoročno. Treba razumeti, da je zemljoradniku
lakše da ceni svoju zemlju po fizičkim i hemijskim parametrima, ( da prepozna
da li je glinasta ili peskovita, koliko sadrži organike i humusa, kakav je
sadržaj azota i fosfora) Naučiti da se utvrdi biološki sastav plodnosti je vrlo
teško. Cilj mojih narednih priča upravo se tiče toga kako se to može uraditi
indirektnim parametrima. Detaljnije ćemo popričati o gljivama i bakterijama i o
zemljišnim životinjama svih veličina i o ulozi, koju one imaju u životu
biljaka.
Genadij Raspopov Borovič
Preveo Vido Radusinović
2019-02-08
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.