Mobilne solarne elektrane-rešenje za navodnjavanje


Solarno navodnjavanje poljoprivrednih i voćarskih kultura sve je popularnije u Srbiji, kaže za eKapiju Lazar Zelenović, direktor firme Turn Key Project d.o.o (TKP), koja u svojoj ponudi ima mobilne solarne elektrane – sisteme koji uz pomoć solarnih panela pretvaraju sunčevu energiju u naizmeničnu električnu energiju i predstavljaju efikasnu zamenu za manje dizel generatore.
On navodi da je interesovanje za solarne pumpe značajno skočilo u poslednje 3-4 godine, a kao razloge za ubrzani prelazak na obnovljive izvore energije u poljoprivredi vidi konstantna poskupljenja energenata, električne energije i dizel goriva.
– Sunčeva energija je besplatna, pa je tako i ovaj način navodnjavanja postao najisplativiji, a uštede na solarnim sistemima su veoma velike i s godinama su sve veće, jer, praktično ne zahtevaju održavanje i ne troše energente.
Zelenović ističe da je ulaganje u solarni sistem navodnjavanja danas opravdano i ekonomoski i ekološki.
– Solarne pumpe rade u savršenoj simbiozi sa prirodom i zahtevima biljaka, odnosno, pumpaju više vode kada je to biljkama potrebnije. One se mogu koristiti za navodnjavanje svih vrsta kultura sistemima “kap po kap”, subirigacijom, rasprskivačima kao i potapanjem celih parcela. Takođe se koriste i za punjenje akumulacija, dopunjavanje i cirkulaciju vode u ribnjacima, cirkulaciju vode u bazenima, ali i za pijaću vodu, jer se hlade i podmazuju vodom pa ne postoji nikakva mogućnost od zagađenja izvora u slučaju bilo kakve havarije – navodi naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, najveća prednost mobilnih sistema navodnjavanja, čije su optimalne snage od 2-4kWp, pa sve do maksimalno 10kWp u specijalnim slučajevima, jeste mogućnost korišćenja sistema na više parcela.
– Takođe, svaki sistem se, uz određenu dodatnu opremu, može koristiti i za smanjenje samopotrošnje na objektu vezanom na mrežu, u periodima kada mobilna solarna elektrana nije angažovana na terenu i postavljena je kod najbližeg priključka na mrežu (na primer pored hale, skladišta, kuće…) – ističe Zelenović i dodaje da je još jedna od prednosti bezbednost korišćenja u zabačenim krajevima, u kojima postoji opasnost od krađe.
Objašnjavajući sistem rada solarne pumpe, on kaže da se pumpa samo spusti u bunar i pritisne taster “ON”, a prethodno definisani i podešeni parametri omogućavaju veliki komfor u korišćenju solarnog sistema, koji je usput je i potpuno bešuman. Takođe, sistemi mogu da funkcionišu hibridno i sa mrežom, baterijama, ili dizel agregatima, ukoliko postoji potreba za noćnim navodnjavanjem.
Prema njegovim rečima, mobilna solarna elektrana se može montirati na bilo koje vozilo, traktorsku ili kamionsku prikolicu, kombi, ili automobil, jedino je važno da na vozilu postoji gabaritna mogućnost montaže potrebnog broja panela za datu aplikaciju.
TKP je uvoznik i distributer solarnih pumpi nemačke kompanije Lorentz za Srbiju i BiH.
– Lorentz solarne pumpe karakteriše dug radni vek, pouzdanost i jednostavnost upotrebe. Funkcionišu i pri veoma malom osvetljenju (npr. po kiši, ili kad je oblačno) i mogu se kontrolisati i podešavati daljinski, preko Bluetooth Android aplikacije. Takođe, sistem dolazi sa oznakom SMART što znači da se lako integriše sa drugim sistemima – navodi Zelenović dodajući da TKP kombinuje različite SMART sisteme u jedan energetski sistem prema željama i potrebama korisnika.
Kada je reč o cenama, sagovornik eKapije ističe da TKP radi promocije solarnih sistema već dugo nudi niske cene sistema, pa je nabavka, kaže, postala vrlo prihvatljiva za poljoprivrednike, naročito ako se uzme u obzir da je moguće dobiti i finansijske podsticaje države za njihovu nabavku.
– Cene se kreću od 3.000 EUR pa naviše, u zavisnosti od modela, a svaki pumpni sistem se projektuje posebno. Konstrukcija sistema zavisi najviše od nivoa vode u bunaru, željenog pritiska u sistemu i potrebne dnevne količine vode – navodi Zelenović i napominje da je vreme povrata investicije između tri i četiri godine.


Izvor: eKapija   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *