Drugi pišu Vesti

Zaštiti prava sezonskih radnika, šta će biti sa radnim mestima onih koji rade od kuće?

Prava radnika prioritet su Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja a njihova zaštita je i cilj izmena zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, kojim želimo da na stotine hiljada radnika koji rade sezonski prevedemo u legalne tokove, izjavila je resorna ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Učestvujući u radu Okruglog stola posvećenog jubileju, 120 godina postojanja Saveza sindikata Beograda, ona je rekla da je osim poljoprivrede, gde je zakon do sada primenjivan, najviše radnika na crno angažovano u građevinarstvu i turizmu i kroz pomoć u kući.

Prema njenim rečima, oni bi bili sledeći koji bi bili prevedeni u legalne tokove, što znači da bi za vreme koje rade bili prijavljeni i imali zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Istakla je da neki termini u sadašnjem zakonu, poput pojednostavljeno prijavljivanje, možda nisu najsrećnije izabrani i da će biti zamenjeni, ali je suština u tome da će položaj radno angažovanih biti poboljšan.

„Od prevođenja u legalne tokove koristi će imati prvo radnici a zatim i država, jer će se za radno angažovanje uplaćivati doprinosi. Tako je bilo i u poljoprivredi, gde su neki radnici bili prijavljeni prvi put“, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je naglasio da malo organizacija slavi ovakav jubilej, kao što je 120 godina sindikata Beograda.

Ukazao je i da je sindikalno organizovanje, uostalom kao i radno angažovanje, pretrpelo velike promene ali je izrazio nadu da će bez obzira na promene i izazove radnici uvek uspeti da se organizuju.

“ Sada smo svedoci da roboti obavljaju mnoge poslove koje su ranije radili ljudi. To u situaciji pandemije ide mnogo brže nego što se očekivalo i ranije pretpostavljalo, a dovodi do gubitaka mnogih radnih mesta“, rekao je Orbović. Ukazao je i da se ne zna dovoljno o uslovima pod kojima rade oni koji rade od kuće, kakva je njihova bezbednost na radu i da je pitanje šta će biti sa njihovim radnim mestima kada se pandemija završi. Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *