Drugi pišu Vesti

Zahtevi Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije: Stati na put zloupotrebama na pašnjacima

Agrarna komora poljoprivrednih proizvođača Srbije obratila se ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću tražeći da se, posredstvom poljoprivredne inspekcije, stane na put nelagalnom korišćenju pašnjaka od strane gazdinstava koji nisu stočari, i da se prekine sa pretvaranjem pašnjaka u oranice.

Komora poljoprivrednih proizvođačatraži da se pašnjaci vrate u prvobitno stanje, kao i da se raskinu svi višegodišnji ugovori sa onima koji nisu vlasnici životinja.

Smatraju da bi trebalo da postoji uprava pašnjaka radi očuvanja i unapređenja pašnjaka, koja bi brže i bolje izdavala pašnjake za korišćenje, umesto da se čeka izrada godišnjeg programa

– Poznato vam je da se stočarstvo, zahvaljujući državnim podsticajima, kada je reč o kvalitetnim tovnim grlima, uspešno razvija, pogotovo u AP Vojvodini, gde se sve više za profitabilan uzgoj koriste državni pašnjaci. Sasvim je izvesno da uskoro neće biti rentabilnog stočarstva bez koršćenja pašnjaka – kaže se u dopisu upućenom ministru Nedimoviću. – Svi znamo da u EU stočari koji koriste pašnjake dobijaju nadoknadu po hektaru od 200 do 400 evra, da bi ih održavali, a kod nas se pašnjaci besomučno otimaju ili ne održavaju i devastiraju. Molimo Vas da u skladu sa ovlašćenjma intervenišete i sprečite zloupotrebe, ukoliko ih niste i Vi sami nesvesno odobrili. Potrebno je da sprečite otimanje paša pretvaranjem u oranice i dodelu ovih površina gazdinstvima koja nisu stočari, što se događa preko posrednika i na taj način se licitacijom dolazi do oranica.

Očuvanje u fazama

Sistem očuvanja pašnjaka bi trebalo da ima više faze. Prva: treba utvrditi činjenično stanje površine i stepen oštećenja degradacije. Druga: utvrditi kvalitet pašnjaka i izraditi detaljne karte biljaka na pašnjacima. Treća: utvrditi ko su uzurpatori i protiv njih povesti postupke pred sudom, kao i protiv onih koji su u zakupu pašnjaka bez pravnog osnova, ako nisu vlasnici životinja. Četvrta: izraditi plan revitalizacije pašnjaka. Peta: osposobiti postojeće bunare na pašnjacima. Šesta: vratiti stoku i povećati stočni fond bar na 0,7 odsto uslovnih grla po hektaru, prevashodno goveda i povećati proizvodnju junećeg mesa.

Primera ima mnogo, a Komora navodi one iz Banata, premda, verovatno, zloupotreba ima i u Bačkoj i u Sremu. Tako, na primer, ukazuju na slučajeve na području grada Zrenjanina – KO Stajićevo, u selu Pločica KO Kovin, u Skorenovcu i Bavaništu.

Na području Kikinde oko 50 hektara pašnjaka je pretvoreno u oranice. U Elimiru čak imamo slučaj da je prednost u višegodišnjem zakupu pašnjaka imalo lice koje nije vlasnik životinja u odnosu na stočara, što je nedopustivo – navodi Agrarna komora poljoprivrednih proizvođača Srbije.

Uz primere, Komora postavlja i pitanje:”Ako je tačan podatak da Uprava za zemljište odobrava svaki program licitacije po parcelama, kako to da je data saglasnost da se pašnjaci pretvaraju u oranice”?

Ujedno traži i odgovor: ”Valjalo bi da čujemo gde je od popisa zemljišta 2008. godine u Vojvodini nestalo oko 20.000 hektara. Tada je evidentirano 110.000 hektara”.

Na kraju dopisa, Agrarna komora poljoprivrednih proizvođača Srbija napiminje da ima dovoljno zakonskih mogućnosti i obaveza da se spreči zloupotrebe u vezi sa pašnjacima i zbog toga moli ministra za hitnu intervenciju, posredstvom poljoprivredne inspekcije, kojoj su neki slučajevi prijavljivani (na područje grada Zrenjanina), ali rezultata u otklanjanju propusta nije bilo. Ne bi želeli da se oblast zakupa zemljišta, a pogotovo korišćenje pašnjaka, nađe u programu istraživanja korupcije specijalnih službi. Izvor: Dnevnik.rs   Z. Delić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *