Agroekologija Uncategorized Vesti

Zagađenje koje je zgrozilo Srbiju: Počinje čišćenje Potpećkog jezera

utorak, 05. januara 2021.

Na inicijativu ministarke zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irene Vujović danas je održan sastanak povodom rešavanja problema nagomilanog komunalnog otpada u Potpećkom jezeru, koji su prethodnih dana naneli buični potoci preko pritoka reke Lim.

Vujović je u Palati Srbija, na sastanku sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željkom Radoševićem, direktorkom Republičke direkcije za vode Natašom Milić, direktorom JVP „Srbijavode“ Goranom Puzovićem i direktorom JP „Elektroprivreda Srbije“ Miloradom Grčićem, ukazala na hitnost rešavanja problema i upozorila na to da velika količina smeća koje završi u rekama ozbiljno ugrožava životnu sredinu.

Znamo da ovaj problem datira od ranije, da imamo i mnogo divljih deponija u blizini reke i da je u cilju dugoročnijeg rešavanja problema plutajućeg otpada na Limu i Drini potrebna saradnja sa nadležnim ministarstvima iz susednih država, kojima smo već uputili poziv, ukazala je ministarka.

U ovom trenutku je najvažnije da se ukloni komunalni otpad koji se taloži u Potpećkom jezeru i zato pozivam sve jedinice lokalne samouprave iz ovog dela Srbije da se maksimalno uključe u akciju čišćenja koja će biti započeta narednih dana, a mi ćemo nastaviti da im pomažemo u rešavanju problema sa smetlištima i divljim deponijama, poručila je Vujović.

Na današnjem sastanku postignut je dogovor o hitnoj intervenciji i čišćenju Potpećkog jezera, a akciju će sprovesti JVP „Srbijavode“ i EPS.

Pored čamaca i mehanizacije, potrebno je obezbediti i više stotina kamiona za transport otpada, koji će se odvoziti na deponiju „Duboko“ u Užicu. Na sastanku je najavljeno i da će JP „Elektroprivreda Srbije“, u saradnji sa preduzećem iz Bosne i Hercegovine, hitno započeti uklanjanje otpada na brani u Višegradu.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i državni sekretari Ministarstva zaštite životne sredine Jelena Tanasković i Aleksandar Dujanović, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *