Agroekologija Uncategorized Vesti

Visoke kazne za paljenje vatre na otvorenom

Odeljenje za vanredne situacije u Čačku uputilo je apel odgovornim licima u preduzećima koja se bave poljoprivredom, poljoprivrednim proizvođačima, kao i građanima, da ne spaljuju nisko rastinje i ostatke strnih useva na otvorenom prostoru, jer na taj način, kako se navodi, ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, “a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima“.

U ovoj službi podsećaju da je, shodno Zakonu o zaštiti od požara, zabranjeno loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima.

Navodi se da je prethodnih dana došlo do povećanja broja požara čiji je uzrok najčešće bio spaljivanje ostataka strnih useva, niskog rastinja, suve trave, korova i trske na otvorenom prostoru.

– Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru, a predviđene novčane kazne za fizička lica su od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara. Odeljenje za vanredne situacije kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Napominjemo da je u slučaju požara potrebno odmah pozvati vatrogasno spasilačku jedinicu na telefon 193 – navodi se u saopštenju Odeljenja za vanredne situacije u Čačku.

Izvor: Morava info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *