Drugi pišu Vesti Voćarstvo

Vijesti: Crnogorskim “Plantažama” potrebna hitna pomoć države

03.02.2021.

Crnogorska državna kompanija “Plantaže” nalazi se na ivici bankrota i potrebna joj je pomoć države od najmanje pet miliona evra u narednih mesec dana, pišu podgoričke Vijesti, pozivajući se na izvore bliske kompaniji i vlastima.

Rukovodstvo ove državne kompanije uputilo apel premijeru i resornom ministru poljoprivrede da hitno nađu način da pomognu kompaniji.

Predstavnici Vlade Crne Gore saopštili su nakon razgovora sa rukovodstvom kompanije da će uraditi sve što je u zakonskim okvirima, kako bi “Plantaže” opstale.

Naveli su i da je njihov potencijal koji poiseduju trenutno ozbiljno ugrožen.

Vijesti pišu da ta većinski državna kompanija otežano posluje zbog nedomaćinskog poslovanja i nekontrolisanog uzimanja kredita iz prethodnog perioda, kao i da ima problema u izvršavanju obaveza prema bankama, dobavljačima, državi i zaposlenima.

     Poseban problem, kako je saopšteno premijeru i resornom ministru, predstavlja nedostatak sredstva za ovogodišnju proizvodnju i njenu održivost. 

Na osnovu kredita “Plantaže” duguju oko 24 miliona evra, a obaveze prema zaposlenima i državi iznose oko 7,5 miliona, od čega su samo iznosi poreza i doprinosa 4,5 miliona evra.

Obaveze prema stranim i domaćim dobavljačima iznose oko šest miliona evra, a kompanija trenutno ima oko 600 zaposlenih, od čega je 150 višak. Tokom sezone zapošljava se još 400 ljudi.

OTPREMNINE DO 250 HILJADA EVRA

Vesti pišu pozivajući se na svoj neimenovani izvor da je uzrok teške situacije u tom preduzeću preterano zapošljavanje, visoke zarade rukovodstva, od više hiljada pa do desetina hiljada evra, ogromne otpremnine u iznosima od 150 do 250 hiljada evra. Navodi se i primer jednog slučaja kada je firmu napuštala čistačica kojoj je isplaćena otpremnina od 40 hiljada evra.

Izvor Vijesti podseća i na neuspeli projekat izgradnje briketnice, u koji su bili uključeni neki biznismeni, kao i na mnoge druge primere koji su uticali na smanjenje vrednosti kompanije.

Sadašnje rukovodstvo apelovalo je da se kompaniji hitno pomogne, dok su u vladi bili iznenađeni lošim stanjem u “Plantažama” i rekli da su uvideli “ozbiljnost zatečene situacije”.

Specijalno državno tužilaštvo je nedavno potvrdilo da je formiralo predmet o “Plantažama” i bivšoj direktorki te kompanije, a protiv nje je ranije prijave podnosila finansijska direktorka “Plantaža”.

Državna revizorska institucija je u septembru prošle godine dala duplo negativno mišljenje na poslovanje “Plantaža” u 2018. godini.

Tada je, između ostalog utvrđeno da je kompanija nenamenski koristila novac, izplaćivala ga bez jasnog cenovnika i kriterijuma, kao i da se poslovalo mimo zakona o reviziji, privrednim društvima, zaštiti na radu i sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru.

Ukupna šteta mogla bi da bude između deset i 15 miliona evra.

Među problematičnim poslovima “Plantaža” pominje se i prodaja svežeg lozovog destilata “Rubinu” iz Kruševca po ceni od 2,4 evra po litru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *