Uncategorized Vesti Voćarstvo

Vetar uništio voćnjake kod Leskovca, osiguranje ne pokriva štetu

nedelja, 09. avgusta 2020.

U proteklih deset dana nevreme je dva puta zahvatilo selo Veliko Trnjane kod Leskovca. Grad, a potom i jak vetar sa obilnom kišom, uništili su mnoge zasade voća koji se prostiru na stotinu hektara.

Za dvadesetak minuta uništen je petnaestogodišnji rad i trud Slađana Nikolića. Jak vetar iščupao je 400 stabala jabuka pune roda. Polomljeni su stubovi, žice, pokidani sistemi za navodnjavanje. Veliki gubitak pred berbu koja počinje za mesec dana.

Ne pamtim ovakvo nevreme. Olujni vetar je bio katastrofa. Na ovoj parceli rodilo je negde oko 10 tona jabuka. Od toga zavisimo, od toga živimo“, kaže Slađan Nikolić.

S nevericom obilaze zasade i Stankovići koji jabuke gaje na jednom hektaru. Na ovoj parceli šteta je stopostotna. Savremenom voćarskom proizvodnjom bave se pola veka. Imaju i hladnjaču.

– Narednu berbu kao što bi bila ova, možemo da očekujemo za 10 godina. Znači devet godina ima da radimo badav, kaže Slobodan Stanković, voćar iz Velikog Trnjana.

Parcele su osigurane od grada, udara groma i požara, ali u to osuguranje ne ulazi i oluja.Tako da faktički ja sad ostajem kratkih rukava što se tiče ove štete, kaže Ivan Stanković, Slobodanov sin.

U Velikom Trnjanu štetu su pretrpeli i proizvođači šljiva. Obrao ih je vetar. Mnoga stabla su oborena. Bojan Stjčić je očekivao pet tona roda.

– Nešto što smo negovali sedam godina unišetno je za pola sata u potpunosti, kaže Bojan.

Posledice nevremena vidljive su i u centru sela koje ima 250 domova. Na sve strane polomljeno drveće i crepovi koje je vetar nosio.

Meštani Velikog Trnjana još nisu sanirali ovu štetu, a već strahuju od novih padavina i nevolja. Očekuju i pomoć nadležnih.

Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *