Agroekologija Vesti

Vazduh prezagađen

U Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Nišu, Boru, Smederevu, Kosjeriću i Užicu tokom 2019. vazduh je bio prekomerno zagađen, kaže direkor Agencije za zaštitu živitne sredine Filip Radović.Prema njegovim rečima, prekomernih zagađena tokom 2019. godine bilo je i Valjevu, Kraljevu, Zaječaru i Subotici, dok je u ostalim sredinama vazduh bio čist ili neznatno zagađen.

Predstavljajući Izveštaj o stanju životne sredine u Srbiji za 2019. godinu pred skupštinski Odborom za zaštitu životne sredine, Radović je rekao da je u Sremskoj Mitrovici nedostatak merenja suspendovanih čestica u januaru i februaru dao neadekvatnu sliku da je kvalitet vazduha prve kategorije.

Ppodaci ukazuju, da je posle trogodišnje stagnacije u Boru ponovo zabeležen porast broja pojava koncentracija sumpor dioksida, a da je sadržaj arsena u suspendovanim česticama PM10 u Boru značajno prekoračio godišnju ciljnu vrednost.

Agencija jetokom 2019. u okviru svojih nadležnosti vršila monitoring kvaliteta vazduha u mreži automatskih mernih stanica za kvalitet vazduha.Obim dostupnih podataka u 2019. značajno povećan u odnosu na prethodne godine i da je iznosio čak 85 odsto što, dodaje, pokazuje da je monitoring kvaliteta vazduha dospeo u sam vrh prioteta budžetskih resursa u oblasti životne sredine.

Uspostavljena su nova merna mesta postavljanjem uzorkivača za meranje koncentracija suspendovanih čestica, kao i sadržaja teških metala u Smederevu, Kostolcu i Zaječaru.Više od četiri petine ukupnog broja prekoračenja graničnih vrednosti je na koncentraciju suspendovanih čestita što pokazuje da kvalitet vazduha na području Srbije dominatno određuju koncentracije ovih zagađujućih materija.

Kaže da su količine emitovanih zagađujućih materija u blagom padu, kao što je emisija sumprot dioksida, ili u staganciji, kao što je emisija azotnih oksida, amonijaka i lako isparljivih organskih materija.

Radović je rekao da najveće emitovane količine oksida sumpora, oksida azota i suspendovanih čestica u 2019. proističu iz termoenergetskih postrojenja, hemijske, mineralne kao i prehrambene industrije.

Povodom monitoringa polena u 2019. godini, on je rekao da su najviše vrednosti ukupne količine polenovih zrna breze bile u Subotici, trave u Kraljevu i ambrozije u Obrenovcu.

Smatra da je neophodno povećati deo kontrolisanog uništavanja, pre svega agresivnog korova ambrozije, kao pouzdanu meru za smanjenje koncentacije ovog najjačeg alergena u vazduhu.

Na pitanje Tanje Petrović iz udruženja koja čine Zelenu stolicu da li će se nešto promeniti u metodologiji izrade narednog izveštaja i da li će monitoring vazduha biti prezentovan na isti način kao i u izveštaju za 2019. godinu, Radović je rekao da će kvalitet vazduh apsolutno biti predstavljen na isti način.

Radović je, s obzirom na, kako je naveo, nedavna fabrikovanja u medijima, pojasnio da su kriterijumi kojim se u izveštajima Agencije predstavlja kvalitet vazduha uvek isti i da su određeni zakonom.

Naveo je da Agencija, za razliku od većine aplikacija i veb portala širom sveta koji daju indeks, daje vrlo jasno i precizno tenutnu informaciju o koncentraciji zagađujućih materija u vazduhu.

“Vaša aluzija je bila na promenu indikativnog indeksa koja se desila u prethodnom periodu, ali ona se neće nikako reflektovati na godišnji izveštaj”, kaže Radović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *