Tehnologije Vesti

USAID organizovao regionalnu konferenciju posvećenu inovacijama i digitalnim aplikacijama

21 avgust 2020

Zemlje jugozapadnog Balkana imaju kvalitetne tradicionalne proizvođače voća i povrća, ali su njihovi posedi veoma usitnjeni, a nivo tehnologija i digitalizacije uglavnom nizak. U takvoj situaciji oni otežano pristupaju glavnim lancima distribucije voća i povrća na zapadnim tržištima, čulo se izmeu ostalog, kako navodi eKapija,na regionalnoj onlajn konferenciji o upotrebi digitalnih, informacionih tehnologija i inovacija (ICT) u poljoprivredi.

Na događaju, koji je okupio više od 80 učesnika iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, govorilo se o primeni ICT inovacija u regionalnoj poljoprivredi i njihovom uticaju na dalji razvoj.

– ICT rešenja koje su liderske firme počele da primenjuju, vode ka konsolidaciji sektora i udruživanju većeg broja manjih proizvođača, a korišćenjem savremenih softvera postiže se sledljivost i bezbednost lanca snabdevanja hranom, na čemu insistiraju inostrani kupci – rečeno je.

Takođe je zaključak da korišćenje precizne poljoprivrede koju omogućavaju savremene mašine, dronovi, i GIS/GPS tehnologije, postaju sve dostupnije i na manjim farmama, čime se optimizuju procesi proizvodnje i dolazi do ušteda, očuvanja životne sredine i veće konkurentnosti proizvođača.

Konferenciju je organizovao regionalni USAID, a u okviru Projekta za ekonomski razvoj, upravljanje i rast preduzeća kao i Projekta za konkurentnu privredu iz Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *