Drugi pišu Uncategorized Vesti

Unija poslodavaca Srbije će tražiti smanjenje poreza i doprinosa na zarade za 1%

04.09.2020.

Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca u Srbijirekao je da će u oktobru, kada se bude pripremao republički budžet, zatražiti od Vlade Srbije smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih za 1%.

Dodao je da će tražiti rasterećenje u tom procentu, čak i ako se, tokom pregovora o minimalnoj ceni rada za 2021. godinu, usvoji zahtev o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.000 dinara na 19.000.Unija poslodavaca Srbije će tražiti smanjenje poreza i doprinosa na zarade za 1%.

Drobnjaković je rekao da privrednici traže smanjenje dažbina, ne da bi povećali dobit nego da bi mogli da isplaćuju plate zaposlenima i da u poslovanju ne bi “bežali” u sivu ekonomiju.

Poslodavci, prema njegovim rečima, već nekoliko godina traže da se parafiskalni zahtevi smanje, ali i pored obećanja ministara finansija da će ih “srezati”, ti nameti su sa oko 350 narasli na oko 500, raznih vrsta.

On je rekao da stanje u privredi nije lako i da su mere Vlade Srbije za pomoć privredi u isplati zarada “spasle” pre svega male i srednje firme, a da je pomoć velikim kompanijama bila manja, jer su dobile 50% minimalne zarade po zaposlenom radniku.

Drobnjaković je rekao da 50% firmi i sada redovno plaća poreze, bez obzira što je Vlada Srbije kao olakšavajuću meru uvela odlaganje plaćanja poreza na zarade, na dobit i neto prihode preduzetnika za nekoliko meseci tokom pandemije i njihovu otplatu u 24 rate od januara 2021. godine.

On je rekao da će se privreda rasteretiti oko 11 milijardi dinara ako se usvoji povećanje neoporezivog dela zarade sa 16.000 dinara na 19.000.

izvor: beta/ekapija.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *