Uncategorized Vesti Voćarstvo

Sveti Trifun, slava vinogradara

Vinogradari, vinari, gostoničari…srećan Sveti Trifun!

Sveti Trifun se u pravoslavnoj crkvi proslavlja 14. februara i za njega se vezuju mnoge legende i običaji. Sveti Trifun je rođen u selu Kampsadi u Frigiji. Živeo je u trećem veku posle Hrista, bio je veliki Hristov sledbenik, ali je živeo siromašno i smerno. Čuvao je guske bogatih ljudi i tako zarađivao za hleb.Za njega se vezuje legenda da je izlečio ćerku rimskog imepratora Gardijana od zlih duhova, i da je nagrađen velikim bogatstvom, ali ga je podelio siromašnima i nastavio da živi smernim životom.Imperator Dakije bio je veliki protivnih Hrista i hrišćanstva i zato je Trifuna zatvorio u tamnicu, a pošto on nije želeo da se odrekne Hristovog učenja, posečen je mačem 250. godine.

Foto: shutterstock

Na dan njegove smrti u Srbiji se proslavlja Trivundan, vinogradarska slava, a veruje se da Sveti Trifun štiti lozu od grada i štetočina i da tog dana treba da otpočne i rezidba, jer kreću voćni sokovi.U nekim krajevima u Dalmaciji, Sveti Trifun se vezuje i za zaštitu od glodara, pa se praktikuje otvaranje ormara preko noći. U Srbiji su mnogi ovaj praznik uzeli za krsnu slavu i zaštitnika svog doma.

Naši vinogradari na dan Svetog Trifuna obilaze svoje vinograde, orezuju po koju lozu i vinom zalivaju po koji čokot, da bi time povratili vinogradu snagu, posle dugog zimskog mirovanja. U narodu postoji verovanje da ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna.  U čast vinogradarskog zaštitnika mesi se i slavski kolač, a vinogradari okupljaju za trpezom porodicu, familiju, prijatelje i komšije. Ispija se dobro vino iz podruma i već se razmišlja o novoj berbi.

U nekim vinogradima, posebno onim koji su po površini veliki, proslavljanje Svetog Trifuna počelo i neki dan ranije, jer su vremenske prilike dopustile raniju rezidbu. 

Sv. Trifun je zaštitinik i slava vinogradara i gostioničara. Negde, u nekim krajevima, ga zovu Sveti Trivun, Zarezojlo, ili Orezač. Veruje se i da Sv Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počne da se topi i da sa ovim danom počinje proleće, da se budi priroda i ljubav kod ljudi

    Srpski narod u okolini Zaječara posvećuje mu čak tri dana slavlja, nadajući se njegovoj zaštiti u zimsko vreme, kada vukovi nanose ogromne štete u tim krajevima, gde je ovčarstvo važna privredna delatnost. 

Sveti Trifun zaštitnik poljskih useva

Srpska pravoslavna crkva, verujući u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama ili baštama, ako se dogodi šteta od insekata, miševa i drugih životinja.

Kad se vrši ovaj čin uzima se zejtin iz kandila svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst škropi njivu, baštu ili vinograd, i pored ostalog čita i „zaklinanije svjatago mučenika Trifuna“.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, meandžije, Običaj da se polovinom februara slavi i praznik zaljubljenih potiče iz vremena antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka.Šta god slavili i u vinu i u ljubavi je istina, ako  ga slavite sa sebi dragim ljudima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *