Stočarstvo Vesti

Sve manje svinja na nemačkim farmama

Na farmama u Nemačkoj je sve manje svinja – prema podacima od 3. novembra, Nemačka je imala 21,3 miliona grla.To je nagli pad za više od 10%, odnosno dobrih 2,4 miliona životinja za godinu dana. Samo od 2020. godine, broj svinja je opao za skoro petinu (18,2%) i skoro za četvrtinu za deceniju.Poređenja radi, 1990. godine je u Nemačkoj bilo oko 30,8 miliona svinja.

Mnoge farme su u problemima, između ostalog i zbog skupih energenata, đubriva i stočne hrane, objasnili su statističari. Potrošnja svinjskog mesa u Nemačkoj takođe godinama opada.

S obzirom na ekonomski pritisak, broj farmi svinja je za godinu dana opao za više od 10%, na 16.900, prema podacima od 3. novembra.

Za deceniju, to je minus za više od 43%. Istovremeno, više je velikih farmi – prosečan broj svinja na velikim gazdinstvima porastao je sa 949 na 1.259.

Broj goveda u Nemačkoj je, međutim, ostao skoro isti u poređenju sa poslednjim istraživanjem od 3. maja, na oko 11 miliona grla. U slučaju krava muzara, nastavlja se dugotrajni trend pada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *