Uncategorized

Siva trulež maline – Kako sprečiti pojavu i širenje bolesti?

Siva trulež maline opasnost, praktično, od sadnje do skladištenja.Jedna od bolesti koja neretko napada malinu jeste siva trulež Botryotinia fuckeliana, a naziv je dobila zbog sive mase patogena na plodu.

U pitanju je bolest koja se javlјa na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Javlјa se tokom celog perioda gajenja, praktično od sadnje do skladištenja, ističe Bojan Miletić, dipl. inž. poljoprivrede iz apoteke Zemljak .Najviše joj pogoduju vlažni i prohladni vremenski uslovi.

Ako je kišni period tokom cvetanja bio dug, glјiva prouzrokuje trulež plodova u polјu posle berbe, ali se nikada ne javlјa na zelenim i nedozrelim plodovima.Ponekad može da prouzrokuje i sušenje cvetova. Već tokom zime, na rodnim izdancima maline, uočavaju se prvi znaci bolesti u vidu sklerocija.U proleće sklerocije klijaju i napadaju otvorene cvetove. Ukoliko je vreme vlažno i prohladno, glјiva sporuliše na zaraženim delovima cveta.

Kada počne dozrevanje ploda, u okviru zbirnog ploda javlјa se po koja zaražena koštunica, koje su u početku vodenaste, a kasnije prekrivene siivom masom konidija i hifa patogena.

Trulež se najčešće javlјa na mestu gde se plod dodiruje sa čašičnom ložom.

Ukoliko plodovi ostanu neubrani, zaražena bobica ostaje pričvršćena za cvetne delove i biva mumificirana. Cvetne lože se suše nakon berbe i smežuraju se na bilјci, kaže sagovornik

Prilikom čuvanja plodova u skladištima i pri visokoj relativnoj vlažnosti vazduha, na površini ploda micelija patogena raste u vidu sivkaste prevlake. Ukoliko su plodovi u mraku nema sporulacije, ali na svetlosti je sporulacija bogata, plodovi počinju da cure i tako se zaraza širi na susedne plodove.

Botryotinia fuckeliana je saprofit koji za ishranu koristi mrtve bilјne delove i održava se zahvalјujući mnogim ostacima bilјaka, uklјučujući i korove.Siva trulež se javlјa naročito pred berbu i u vreme berbe. Što su plodovi zreliji, veća je mogućnost za pojavu truleži.Infekcija se ostvaruje u periodu cvetanja preko tučkova.

Kako zaštiti malinu?

Zaštita maline se postiže primenom fungicida u intervalu od 7 do 14 dana od početka cvetanja pa do berbe.

Visoku efikasnost u suzbijanju ove bolesti ima fungicid Signum koji se koristi tokom cvetanja, precvetavanja, formiranja i zrenja plodova, u količini 1,5 kg/ha, kao i Switch koji se koristi u cvetanju i precvetavanju , koji se koristi u količini 0,8-1 kg/ha.

Od agrotehničkih mera, podseća Miletaković, koje se mogu primenjivati u cilјu smanjenja infekcije, treba obezbediti: bolјe provetravanje,osvetlјenost u redu,rigoroznie orezivanje čime se obezbeđuje formiranje tanjih redova.Efikasno uništavanje korova kao i manje količine azotnih đubriva omogućuju slabiju pojavu bolesti.

Čuvanje plodova

Veoma su značajni i uslovi u kojima se plodovi čuvaju nakon bebe, pa prilikom hlađenja voditi računa da temperatura bude 0 °C.Temperatura tokom skladištenja i prodaje maline ne sme prelaziti 2 °C, a u skladištu je potrebno održavati visoku relativnu vlažnost vazduha, zaključuje Miletić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *