Uncategorized Vesti

Sindikati: Novim izmenama zakona svi postajemo sezonci

  Izmene zakona o pojednostavljenom angažovanju sezonaca, kojima bi, pored poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, bili obuhvaćeni i kućni i pomoćni poslovi, skupljanje sekundardnih sirovina, turizam, ugostiteljstvo, kreativna industrija i građevina, preti da ukinu osnovna prava radnika iz radnog odnosa, smatraju u Savezu samostalnih sindikata Srbije.

Foto: Pixabay

Kako podseća portal Biznis,rs, Ministarstvo za rad formiralo je radnu grupu koja bi ove godine trebalo da pripremi izmene i dopune Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima. Zakon je donet 2018. godine i odnosio se samo na sezonce u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Analize koje su, uz pomoć Nemačke razvojne saradnje, prošle godine uradili u NALED, pokazale su da bi bilo dobro proširiti sistem pojednostavljenog angažovanja i na kućne i pomoćne poslove, skupljanje sekundarnih sirovina, turizam, ugostiteljstvo, kreativnu industriju i građevinu.

S druge strane, u Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS), koji učestvuje u radnoj grupi, veruju da donošenje planiranih izmena i dopuna zakona preti da potpuno ukine osnovna prava radnika iz radnog odnosa.

Dovodi se u besmisao postojanje Zakona o radu, kao krovnog zakona za oblast zapošljavanja. Većina prava radnika iz postojećeg Zakona o radu bi, predloženim izmenama, bila ukinuta“, izjavio je Biznis.rs predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

Kako ukazuje, “bile bi im uskraćene naknade za hranu, prevoz, pravo na bolovanje, dnevni i nedeljni odmor, slobodne dane i godišnji odmor, kao i mogućnost sindikalnog organizovanja i kolektivnog pregovaranja“.

On smatra da je lista zanimanja u kojima se na pojednostavljeni način reguliše sezonski rad značajno proširena.

Izmenama postojećeg zakona, ukazuje Orbović, predviđa se i lakše zapošljavanje sezonaca iz inostranstva. Napominje da “već sada imamo dosta radnika iz Indije, Pakistana, Turske i Albanije koji rade kao sezonski radnici u Srbiji”.

Izmenama zakona, njihova prava će se u potpunosti izjednačiti sa domaćim radnicima, što će, sasvim sigurno, uticati da cena angažovanja naših radnika i dalje pada”, zaključio je Orbović.

Autor: FoNet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *