Reč struke Uncategorized Vesti

Ševarlić: Dugoročan zakup dobar samo voćarima i vinogradarima

Licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta, koje onlajn organizuje Uprava za poljoprivredo zemljište, nastavljaju da se održavaju i do sada je obavljeno 79 sesija.

I dok na jugu zemlje vlada slabo interesovanje, dotle se u Vojvodini učesnici nadmeću visokim sumama a zakup zemlje ide do 15 godina. Stučnjak za poljoprivredu i profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji, Miladin Ševarlić smatra da dugororčan zakup nije svima isplativ.

– Davanje zemlje na 15 godina ima značaj za voćarstvo i vinogradarstvo, takvi proizvođači će sigurno uložiti u podizanje infrastrukture i zalivnih sistema, ali to onda otvara novo pitanje, a to je šta će se dalje dešavati sa tom zemljom u koju je zakupac uložio. Moguće da će se dalje zakon prilagođavati ovakvoj situaciju, i da će zakupci zbog ulaganja u infarstrukturu moći da produže ugovore. A može da se desi i da traže izgubljenu dobit. Sa druge strane, u ratarstvu zakup državnih njiva sa visokim cenama teško da je ekonomski isplativ – kaže profesor Miladin Ševarlić.

Prema javno objavljenim rang listama za licitacije državnog poljorpivrednog zemljišta u Preševu se nije javio niko, u Dimitrovgradu su ponudili 45 dinara za senokos, u Ubu se zakup kretao od 750 do 8.000 dinara, u Bačkoj Topoli je najviša ponuđena cena 41.000, u Vršcu je najviša ponuđena cena za hektar zemljišta bila 46.000 dinara, u Čoki se kretala od 14.000 do 37.000 dinara, u Somboru je najviša ponuđena cena za hektar zemlje 40.000 dinara, dok je u Srpskoj Crnji zabeležena ponuda od 57.000 dinara. Sledi Sremska Mitrovica sa preko 70.000 dinara na koliko su izlicitirane njive u Velikim Radincima, dok je trenutno Zrenjanin rekorder sa visinom ponuđenog zakupa.

Među onima koji su se nadmetali sa cenama zakupa od 50.000 do 84.000 dinara jedan ponuđač za zemlju u Elemiru ponudio je 129.000 dinara po hektaru. Izvor Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *