Stočarstvo Vesti

Sastanak minstra i klaničara

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović održao je danas sastanak sa predstavnicima klaničarske industrije Srbije, na kome je postignuta saglasnost o potrebi još veće orijentacije ka domaćoj proizvodnji i prihvatanju što veće količine domaćeg mesa za potrebe klaničarske industrije.

o Pixabay

Upravi za veterinu je dat nalog da dodatno pooštri mere prilikom uvoza, poštujući najviše zdravstvene standarde, kako bi se zaštitilo domaće tržište. Inače, prethodnih dana održana je serija sastanaka proizvođača svinja i prerađivača.

Potpuno smo saglasni da će u narednih nekoliko nedelja doći do rasta tražnje za domaćom sirovinom, a u isto vreme i cene na domaćem tržištu“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

KLANIČARI i stočari dogovorili su se da u narednom periodu smanje uvoz svinjskog mesa, kako bi otkupili što veće količine iz domaće proizvodnje.

Uz to, Uprava za veterinu je dobila nalog da dodatno pooštri mere prilikom uvoza, poštujući najviše zdravstvene standarde. Samo tako može da se zaštiti domaće tržište.

Ovo nam je juče rekao Zoran Milićević iz udruženja poljoprivrednika “Spas”, posle razgovora sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, o problemima uzgajivača svinja u Srbiji.

– Uvoz naravno ne možemo da zabranimo, ali činimo sve da ga smanjimo – kazao nam je Milićević.

LOŠ SPORAZUM TEŽAK FAUL

KLANIČARI i proizvođači su na sastanku istakli da su pre desetak godina, oni koji su pregovarali uslove u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU – SSP ispustili priliku da kvalitetno zaštite mesnu prerađivačku industriju, zbog čega se i danas u jednom delu te privredne aktivnosti plaća danak.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da će sa drugim nadležnim institucijama naći način da reše ovaj “teški faul” koji je učinjen prerađivačima mesa, indirektno i samim uzgajivačima svinja.

– Klaničari su obećali da će da smanje uvoz svinjskog mesa. Na sastanku je bilo reči i da će biti povećana cena otkupa, jer je hrana izuzetno skupa. Proizvođači svinja bi bili na nuli, kada bi kilogram prasića žive vage prodavali za 280 dinara za kilogram, a ne kao što je sada 180. Svinje više niko i ne kupuje, nešto pojedinačno, ali to nije merilo stanja. Tu su i pečenjare koje dogovaraju cenu, pa sve isto plaćaju. Jedino uzgajivači svinja nikako da se udruže. Uz to, svi su dobili dodatnu pomoć države, samo ne i oni koji tove svinje.

Takođe, navode, da su pre nešto više od deset godina, oni koji su pregovarali uslove u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP) ispustili priliku da kvalitetno zaštite mesnu prerađivačku industriju, zbog čega se i danas u jednom delu te privredne aktivnosti plaća danak tome.

Ministarstvo poljoprivrede i druge nadležne institucije će naći način da reše ovaj “teški faul” koji je učinjen prerađivačima mesa, indirektno i samim uzgajivačima svinja, poručuje ministarstvo. INFO Autor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *