Drugi pišu Uncategorized Vesti

SAD blokirale uvoz morskih plodova iz Kine, razlog robovski uslovi rada zaposlenih

Vlasti SAD su blokirale uvoz morskih plodova sa brodova kineske kompanije Dalijan za koju Vašington tvrdi da je primoravala članove posade da rade u uslovima nalik robovskim, usled čega su umrla najmanje tri indonežanska ribara.

Američka carina je navela da će momentalno obustaviti uvoz svake robe povezane sa više od 30 brodova kompanije Dalijan oušn fišing, na osnovu zakona o zabrani trgovine robom za koju se sumnja da je proizvedena prisilnim radom.

Uvoz od Dalijana, pre svega tunjevine, premašio je 20 miliona dolara 2018. godine, ali su isporuke povezane s tom kompanijom pale tokom prethodne godine na 200.000 dolara.

Zakon koji je danas primenjen na Dalijan SAD sve češće primenjuju poslednjih godina, s obzirom na sve rašireniju svest o modernom ropstvu u nizu industrija, u kojima su radnici prinudjeni da rade predugo u jednom danu, uz niske plate ili bez naknade.

Američki Stejt department i Ministarstvo rada dokumentovali su nehumane uslove u kineskoj ribarskoj industriji, gde su radnici, mahom stranci, često angažovani od 18 do 22 sata dnevno.

Vlasti SAD koriste zakon iz 1930. godine da obustave uvoz od odredjenih kompanija, ribarskih brodova i svih proizvoda od pamuka i paradajza iz kineske oblasti Sindjijang, gde kineska vlada sprovodi brutalnu kampanju asimilacije manjinskih Ujgura i drugih pretežno muslimanskih etničkih grupa.

Odlukom SAD su prvi put blokirale uvoz iz celokupne flote kompanije, što ukazuje da su američke vlasti pronašle dokaze o široko rasprostranjenom zlostavljanju radnika na brodova kompanije Dalijan širom sveta.

Vlada Indonezije je u maju 2020. godine optužila kompaniju Dalijan za nehuman tretman ribara iz te zemlje, pošto su desetine muškaraca bile primorane da rade 18 sati dnevno bez naknade ili za manju platu od dogovorene. Vlada je navela da su ti uslovi doveli do bolesti, a potom i do smrti najmanje tri ribara, čija su tela bačena u Tihi okean.Izvor:Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *