Agroekologija Tehnologije Vesti Zaštita bilja

RHMZ – pripremljeni za odbranu od grada

Od 15. aprila pa do 15. oktobra, kako je utvrđeno kalendarom Republičkog hidrometereološkog zavoda, na snazi je sezona protivgradne odbrane poljoprivrednih useva u Srbiji. S obzirom na sve izraženije klimatske promene, sa ekstremnim padavinama i pojavama grada i oluje, većina poljoprivrednih proizvođača, uoči početka sezone, pomno prati i veoma je zainteresovana je za stanje i funkcionisanje sistema protivgradne odbrane.

Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada, Republičkog hidrometereološkog zavoda (RHMZ), u čijoj nadležnosti je protivgradna odbrana, izjavio je za RTS da nema nikakvih razloga da poljoprivrednici strepe jer su obezbeđeni najvažniji uslovi da sistem u nastupajućoj sezoni brani useve od gradonosnih oblaka.

Na raspolaganju imamo 21.000 hiljada protivgradnih raketa. U proseku svaka lansirna stanica dobiće po 12 prodivgradnih raketa, s tim što će, za slučaj preke potrebe, ostati nekoliko hiljada na zalihama kako bi se u situacijama kada to bude neophodano,adekvatno reagovalo”, rekao je Babić.

U ovom momentu na celoj teritoriji Srbije aktivno je 1.250 protivgradnih stanica, ali se, kako ističe načelnik Centra za odbranu od grada RMHZ, njihov broj iz godine u godinu smanjuje usled tehnološkog unapređenja sistema.

Za sada su aktivna dva radarska centra, „Fruška gora” na Fruškoj gori, a od pre dve godine i „Bukulja” kod Valjeva, koja su u potpunosti automatizovana. U planu je automatizaciji još dva radarska centra „Samoš” i „Bajša”, gde se se ove sezone postavlja 80 automatskih lansera. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *