Drugi pišu Stočarstvo Tehnologije

Retka vrsta svinje uzgaja se u Šumadiji: “Meso od njih je najukusnije”

Izuzetno retka rasa pegavih svinja, poznatija kao resavka, po prvi put se gaji u Šumadiji, u domaćinstvu Dragana Jovanovića iz sela Zagorica kod Topole.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u 2018. godini u Srbiji se nalazilo između 100 i 200 jedinki resavke što je svrstava u kategoriju kritično ugroženih rasa u našoj zemlji.

“Nabavio sam ih od jednog prijatelja sa Radan planine, slučajno sam saznao da ih tamo ima nekoliko i kada sam pozvao tog čoveka i pitao da mi proda, rekao je: ‘Neću ti prodati, poklanjam ti, dođi i vozi ih’. Pored dvadesetak priplodnih krmača hibridnih mesnatih rasa već nekoliko godina imam i mangulice pa sam želeo da ubacim još neku autohtonu rasu. To je stara, zaboravljena rasa, otpornije su i izdržljivije od mesnatih rasa koje se obično odgajaju kod nas i u svetu. Sporije rastu i sazrevaju, legla su malobrojna, prase u proseku šest do osam prasadi. Hrane se prirodnom hranom, nerado jedu koncentrat, obožavaju da su u prirodi”, rekao je za RINU, Dragan Jovanović iz Zagorice.

Ovaj domaćin se već godinama bavi svinjarstvom, uslužno priprema mesne delikatese isključivo iz domaće proizvodnje. Kako je objasnio, meso autohtonih rasa svinja je posebnog ukusa a veliko interesovanje kupaca je upravo za proizvodima od ovih rasa.

Foto: RINA

“Meso resavke je neverovatno prijatnog ukusa, čvarci, suvo meso i slanina su nezaboravan doživljaj za svakoga ko voli dobar, ukusan zalogaj. Tako da pored mangulica od sledeće godine će moji kupci moći da pazare i resavke. Godinama se bavim svinjarstvom, prodajem prasiće, tovljenike, priplodni materijal. Radim i uslugu pečenja, sušenja mesa. Generalno, svinjarstvo zna da bude opasan porok, kao kockanje ili igre na sreću. Posle skoro 25 godina bavljenja svinjarstvom još uvek nisam siguran da li je to biznis ili hobi, ali sam siguran da ovoliki obim posla radim u nekoj od zemalja razvijenog zapada zaradio bih neuporedivo više novca”, smatra Jovanović.

Resavka je pegava rasa svinje, pege koje uvek poseduje mogu biti u nekoliko različitih boja – crvene, žute ili crne. Resavka predstavlja autohtonu rasu svinja koja je nastala skoro u isto vreme kad i moravka. Nastala je nesistematskim ukrštanjem krmača šumadinke i mangulice sa nerastovima berkšira u području sliva reka Velike Morave, Mlave i Resave, kao i u istočnim brdovitim krajevima Srbije. IZVOR: RINA SREDA, 10.03.2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *