Stočarstvo Subvencije Uncategorized Vesti

Rešenje između države i uzgajivača svinja na pomolu

Država je započela proces pregovora sa uzgajivačima svinja kako bi se našlo što bolje rešenje za izlaz iz nepovoljne situacije za stočare u tom delu sektora. U četvrtak će na sednici vlade biti razmatran i poseban zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, je rekao da će u četvrtak na sednici vlade biti razmatran i poseban zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji omogućava državi da efikasnije rešava probleme i otvara prostor za intervencije u slučaju kada se dogode poremećaji na tržištu hrane. On je demantovao informacije objavljene u pojedinim medijima da država stopira izradu i usvajanje ovog zakona.

,, Javna rasprava o budućem predlogu ovog zakona počela je 5. februara i završena je 25. februara 2021. Sve zainteresovane strane imale su priliku da iznesu svoje mišljenje i da svaki argumentovani predlog bude na kraju i prihvaćen, što su relevantne organizacije i pojedinci i uradili . Predlog zakona je tako uveliko u proceduri usvajanja što je podrazumevalo i prikupljanje mišljenja svih drugih ministarstava, pre nego što ga vlada usvoji.,,

Stočari proteklih nedelja apeluju da su otkupne cene mesa niske i da imaju velike gubitke u proizvodnji, a odgajivači krmača i druge stoke održali su protestni skup u Bogatiću pre dva dana. Upravo sa uzgajivačima svinja iz Bogatića, Šapca, Rume, Bačke Palanke i drugih okolnih mesta održan je i prvi sastanak na kome su proizvođači izneli svoje zahteve ministarstvu poljoprivrede. Jedan od njih jeste i da se zabrani uvoz svinjskog mesa.

,, Kada je reč o trenutnim cenama svinjskog mesa, kao što je bio slučaj i s malinama, njih ne određuje ni država, ni pojedinci, već isključivo tržište i princip ponude i tražnje. Dokaz da je tako jeste upravo cena maline, koja ide i do 300 dinara, a pre samo dve godine iznosila je 200 dinara, po kilogramu ,,– naglasio je Nedimović i izrazio uverenje da će biti usvojen predlog propisa koji će potpuno urediti tržište poljoprivrednih proizvoda i mehanizme vanredne pomoći proizvođačima.

Ministar Nedimović je izjavio da je situacija kada se govori isključivo o svinjarstvu bolja i da se rast cena očekuje u narednih desetak dana. On smatra da bi u ovom trenutku bilo najvažnije da se sveobuhvatno sagleda problem i donese nacionalna strategija o razvoju svinjarstva koja bi obuhvatila period do 2030. godine.

Prema njegovim rečima, važno je da se strateški razmišlja jer su problemi na svetskom tržištu sve veći. Kako je naveo trenutna situacija posledica je tri faktora: pandemije koja je izazvala pad potrošnje mesa, rasta cena žitarica kao i pritiska na cene koje dolaze iz zapadnih evropskih država koje zbog afričke kuge svinja ne mogu da izvoze u Kinu tako da traže druga tržišta kako bi se oslobodile viškova i smanjile gubitke. Zbog toga, kazao je Nedimović, izvoze meso i na tržišta koja mi snabdevamo poput Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore gde naši proizvođači gube deo tržišta.

Pregovori su delom uspeli, da li će biti potpuno realizovani doneće vreme. Istini na volju, naši Zakoni u bilo kojoj oblasti su na papiru vrlo postojani, no praksa pokazuje vrlo često da su malo primenljivi. Primenljivost istog će verovatno usloviti novu intervenciju države koja će motivisati i klaničare, kao što je urađeno sa tovnim govedarstvom, tako da ,, mu dođe na isto,, ! S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *