Ratarstvo Vesti

Rastu cene kukuruza i soje, prinosi solidni

utorak, 15. septembra 2020.

Žetva soje i kukuruza se zahuktavaju, prinosi su zasad prosečni, a cene ipak bolje nego što se na tržištu očekivalo.

Prema informacijama koje je Agrosmart dobio od najvećih otkupljivača i trgovaca poljoprivrednom robom, sojom se trenutno trguje po 340 – 350 evra po toni bez PDV-a. U poslednje vreme cena soje svakodnevno raste, a kako će se dalje kretati njeno tržište zavisi od mnogo faktora, između ostalog i prinosa u SAD, Brazilu i Kini.

-Tražnja je veća od ponude i očekuje se dalji rast cena na tržištu. Razloga za ovakvu situaciju sa sojom je više. Recimo, dosta je izvoznih ugovora koji su napisani po nižim cenama od tržišnih i te obaveze moraju da ispune pa sad soju plaćaju skuplje kako bi poštovali ono što je ugovoreno sa ino kupcima. Osim toga, fabrike stočne hrane kupuju dosta, obezbeđuju zalihe. Na cenovna kretanja utiču i uljare koje nemaju dovoljne količine suncokreta pa to nadoknađuju sojom – rečeno nam je u jednoj od većih trgovačkih kompanija, odnosno organizatora proizvodnje soje.

Po informacijama koje smo od nje dobili, za izvoz je ugovoreno oko 200.000 tona soje. Prema procenama, prinosi ipak neće biti izuzetni kako je sudeći po velikom delu parcela pred početak žetve izgledalo, već prosečni, oko tri tone po hektaru.

Kada je o kukuruzu reč, trguje se po 135-140 evra po toni, za isporuku novembar-decembar. I njemu cena raste, a na ratarsku računicu uticaće i vreme prodaje – do kada će ga skladištiti. Posejali smo ga na oko 970.000 hektara, a očekuje se prinos od osam tona.

Podsetimo, sa suncokretom su, kada je o ceni reč, ratari prošli bolje nego što je u startu izgledalo – prodavali su zrno po 36 do 38 dinara.

Prema saznanjima Agrosmarta, u Hrvatskoj su cene soje i kukuruza veoma slične našim. Kukuruz je, recimo, juče iz Hrvatske za Italiju otišao po 138 evra za tonu, a soja se prodavala po cenama jednakim u Srbiji.

S. G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *