Uprkos kovidu i Bregzitu EU agrarni izvoz 75,8 milijardi evra

utorak, 15. septembra 2020.

Nastavak obimnog izvoza svinjetine i pšenice iz EU pomogao je ublažavanju trgovinskih izazova uzrokovanih bolešću kovid 19 i Bregzitom u prvih pet meseci ove godine, saopštila je Evropska komisija. Kao rezultat ovih izazova, mesečne vrednosti izvoza i uvoza EU27 u maju 2020. godine smanjene su za 7,5 odsto i 4,5 odsto, u odnosu na prethodni mesec. Međutim, kada se uzme u obzir period od pet meseci, od januara do maja 2020. godine, ukupna vrednost poljoprivredno-prehrambenog izvoza EU27 porasla je dva odsto u poređenju sa istim periodom 2019. godine, dostigavši 75,8 milijardi evra.

U istom periodu vrednost uvoza porasla na 52,7 milijardi evra (rast od skoro jedan odsto). EU je tokom ovog perioda ostvarila suficit u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima od 23,1 milijarde evra, što je porast od pet odsto u poređenju sa istim periodoom 2019.

Rast izvoza iz EU vođen je izuzetno velikom prodajom svinjskog mesa u Kinu i žitarica u region Bliskog Istoka i Severne Afrike (MENA). Vrednost izvoza EU ​​u Kinu porasla je za 1,93 milijarde evra tokom ovog perioda. Pored svinjskog mesa, ostali poljoprivredno-prehrambeni proizvodi EU-a koji su u velikoj potražnji iz Kine bili su pšenica, meso iznutrica i hrana za bebe.

Snažna potražnja za ječmom i pšenicom iz EU dovela je do povećanja izvoza u region MENA, posebno u Saudijsku Arabiju, gde je vrednost izvoza porasla za 464 miliona evra, kao i Maroko (za 326 miliona evra) i Alžir (za evra više 313 miliona).

Kako je saopštila Evropska komisija, ukupna vrednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU u Veliku Britaniju pala je za 899 miliona evra, pri čemu su vino, alkoholna pića i likeri, cigare i cigarete, proizvodi od voća i povrća, sir i čokolada i konditorski proizvodi bili glavne pogođene kategorije proizvoda tokom ovih meseci. U međuvremenu, uvoz iz Velike Britanije opao je za 807 miliona evra; kategorije proizvoda koje su najviše pogođene bili su žestoka pića i likeri, čokolada i poslastičari, testenine i peciva.

Takođe je zabeležen pad vrednosti uvoza EU ​​iz SAD-a (smanjenje od 416 miliona evra, uglavnom zbog pada uvoza EU soje u Americi), dok su zabeleženi značajni pad vrednosti izvoza EU ​​(pad od 405 miliona evra, pošto su SAD smanjile uvoz žestokih pića i likera, vina, voćnih sokova, svinjskog mesa i tropskog voća).

Dalje je došlo do povećanja vrednosti uvoza iz Turske (rast od 292 miliona evra, podstaknut potražnjom za orašastim plodovima i agrumima, kao i preparatima od voća i povrća). Vrednost izvoza vina iz EU pala je za 914 miliona evra, dok su alkoholna pića i likeri, kao i sirove kože takođe opali, za 835 miliona, odnosno 440 miliona evra.

S. K.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *