Pčelarstvo Vesti

Raste otkupna cena meda

Od kako je 17. juna ove godine u Rači pušten u rad pogon „Naš med“, kapaciteta 3.000 tona godišnje, dogodilose nešto, što bi trebalo da bude uzor i za ostale grane poljoprivrede.  Članovi Saveza pčelarskih organizacvija Srbije – SPOS su postali vlasnici pogona u kome se prvi put u istoriji ove grane poljoprivrede otkupljujeibez posrednika, odmah isplaćuje prikupljeni med. Što je još važnije, članovi SPOS-a će dobijati i razliku u ceni, bez obzira na onu koja je utvrđena prilikom ugovaranja otkupa. Potvrdili su to i svojim konkretnim potezima.

-Sredinom avgusta osnovna cena bagremovog meda iznosila je 4,60 evra za kilogram, sa uračunatim PDV od osam odasto, kaže Nenad Portić, direktor pogona „Naš med“ u Rači.  – Kada smo ustanovili da je ovogodišnja proizvodnja bagremovog meda za oko 80 odsto manja kod najvećih proizvođača u Evropi, pa i kod nas, nastala je veća potražnja, a time i porast cene. Zato smo, devetog septembra objavili povećanje otkupne cene bagremovog meda. Osnovna otkupna cena sada iznosi 6,1992 evra za kilogram uz obračun PDV. Za oko 8.500 članova SPOS –a, koji poseduju zlatnu karticu lojalnosti ovoj asocijaciji, cena bagremovog meda iznosi 6,230 evra, za vlasnike dijamantske kartice 6,236 evra, a platinaste kartice 6,298 evra za kilogram.

Zaposleni u pogonu „Naš med“ su od 12. avgusta stalno na terenu i, na osnovu preko deset elemenata, uzorkuju med kod pčelara i podatke šalju u četiri domaće akreditovane laboratorije na ocenu. Da bi naš med imao i verifikaciju koju zahtevaju strani kupci, uzorci meda su dostavljani i u dve nemačke akreditovane laboratorije u Bremnenu. Ovih dana stigao je i njihov odgovor po kome je naš med odličnog kvaliteta  i u skladu sa evropskom regulativom u ovoj oblasti poljoprivrede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *