Subvencije Tehnologije Vesti

RAS obezbedio 150 miliona za prehrambenu i drvnu industriju

Razvojna agencija Srbije (RAS) objavila je javni poziv za učešće u Programu podške privrednim društvima za promociju izvoza u prehrambenoj i drvnoj industriji, a privrednici mogu da se prijave do 23. februara.

Kako je saopštila agencija, za realizaciju programa opredeljeno je 150 miliona dinara.

Navode da je program podrške privrednim društvima za promociju izvoza kreiran kako bi podržao unapređenje izvoznih potencijala domaćih privrednih društava.

Namenjen je proizvođačima u okviru prehrambene industrije i proizvođačima u drvnoj industriji, proizvođačima nameštaja.

Cilj programa je da se uvećaju prihodi od izvoza selektovanih sektora, da se poveća stepen iskorišćenosti postojećih proizvodnih kapaciteta domaćih privrednih društava, kao i da se unapredi njihova konkurentnosti i uravnoteži platni bilans Srbije i poveća plasman domaćih proizvoda na stranim tržištima.

Ističu da bespovratna sredstva koja se dodeljuju u okviru Programa mogu se dodeliti za realizaciju projektnih aktivnosti usmerenih ka ciljanim tržištima, odnosno za mere intervencije kao što su: konsultantska podrška za aktivnosti izvoznog marketinga, izlaganje na međunarodnim sajmovima i poslovnim susretima i ulazak na ciljano tržište, konsultantska podrška za unapređenje izvoznih sposobnosti i unapređenje proizvodnih sposobnosti.

Programom se sufinansira konsultantska podrška za aktivnosti izvoznog marketinga, što podrazumeva analizu tržišta i proizvodnog asortimana radi izvoza, izradu analize plasmana proizvoda, uključujući private label distributivne kanale, izradu marketing plana i identifikacija distributivnih kanala na ciljanom tržištu i uspostavljanje kontakata sa distributerima… Takođe, sufinansira se izlaganje na međunarodnim sajmovima i poslovnim susretima, unapređenje proizvodnih sposobnosti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *