Uncategorized

Radnici iz Indije štrajkuju glađu u Kraljevu

Tridesetak radnika iz Indije, koji već godinu rade u Srbiji na izgradnji građevinskih objekata, angažovanih preko firme “GP Nikolić” iz Kraljeva, danas su započeli štrajk glađu ispred zgrade lokalne samouprave u Kraljevu, zahtevajući da im se isplate zaostale zarade.

Radnici iz Indije su kazali da im se u proseku duguje između 1.500 i 2.500 evra, i da zbog toga ne mogu da se vrate u svoju domovinu, objavio je portal nova.rs.

Grupa radnika noseći transparente i sedeći na pločnicima, okupila se ispred Skupštine grada kako bi javno izneli svoj problem.

Oni su prošle godine došli iz Indije kako bi radili na većim građevinskim projektima u Srbiji, koje je dobila firma “GP Nikolić”. Ali, kažu da su u problemu, jer nemaju novac da bi se vratili kući.

“Započeli smo u štrajk glađu, i bićemo ovde dok nam ne budu ispunjeni zahtevi. Naši poslodavci su nam sve vreme govorili kako nemaju novac za isplatu plata, i da moraju da nastave sa radom, ili nećemo biti isplaćeni. Duguju nam za četiri meseca, a mi od juna ne radimo”, kaže Bubalan Danapali, građevinski inženjer.

Prema njegovim rečima, jedna grupa od stotinak radnika se u januaru vratila u Indiju, a da su ovi koji su se okupili na protestu, ostali u Srbiji.

Indijski radnici, njih 150, koje je “GP Nikolić” iz Kraljeva doveo u Srbiju, bili su, a neki su još uvek, angažovani na kapitalnim državnim infrastrukturnim projektima, kao što su izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte, Koridora 11, vijadukta “Čortanovci” i drugim projektima.

Oni su raspoređivani po potrebi na nekoliko različitih punktova na kojima je firma “GP Nikolić” bila angažovana kao podizvođač radova.

U “GP Nikolić” nisu hteli da komentarišu postupak angažovanih radnika navodeći da u firmi nema odgovornog lica koje bi novinarima dalo odgovore na pitanje koliko se neisplaćenih zarada duguje građevinarima.

autor: SA izvor: Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *