Drugi pišu Stočarstvo Tehnologije Vesti

Propao SVC Krnjača, bikovi u klanici, uništen depo semena od milion evra

nedelja, 02. avgusta 2020.

Najstarija stočarsko-veterinarska ustanova u Srbiji, Stočarsko-veterinarski centar Krnjača (SVC), koji je po svim parametrima bio na svetskom nivou i priznat u celoj Evropi, praktično je ugašen. Prema saznanjima Agrosmarta radnici ne primaju plate, obrađivano zemljište je zapušteno i zakorovljeno, a bikovi kojih je bilo dvadesetak gladovali su i na kraju poslati u klanicu. 

Disco, čuveni bik SVC Krnjača

Kako saznajemo, depo ili banka semena bikova, koja je brojala preko 500.000 doza i čija se vrednost grubo procenjuje na preko milion evra, propala je i zauvek uništena. Naime, za odražavanje ovog semena neophodno je u specijalne sudove – kontejnere dosipati i održavati potreban nivo tečnog azota -196 stepeni Celzijusa, ali to nije rađeno. Da li zbog neznanja ili nemanja novca, grubom greškom rukovodstva napravljena je ova ogromna šteta.

Pomenimo, SVC Krnjača osnovan je 1951. godine, a od 1994. funkcioniše kao javno preduzeće. Zaposleni u Centru prošle godine apelovali su na nadležne da reaguju i zaustave propast ove, nekada ugledne i za domaće stočarstvo neprocenjivo značajne kuće za reprodukciju i veštačko osemenjavanje. Agrosmart je preneo njihov zahtev upućen Ministarstvu poljoprivrede da se pozabave ovim pitanjem kako ne bi došlo do tragičnih događaja – uginuća glađu iznurenih bikova, ali očigledno niko nije reagovao.

Prema podacima iz izveštaja o poslovanju do kojih smo uspeli doći, od 10. januara prošle godine Centar je u blokadi od blizu šest miliona dinara (5.969.901,05 dinara) i statusu je prinudne naplate. Kako se može videti iz poslovnih knjiga, strmoglavo urušavanje SVC Krnjača počinje 2016. po promeni rukovodstva. Prošle godine iz redovnog poslovanja ostvaren je neto gubitak od 9.378.000 dinara.

Ako se pogledaju finansijski izveštaji za prethodne godine vidi se da je svaka godina od 2016. bila sve lošija. Tako je 2017. ostvarena neto dobit od 1.747.000 dinara, 2018. dobit je bila manja – 1.452.000 dinara, da bi se 2019. zabeležio gubitak.

I drugi pokazatelji poslovanja su u značajnom padu od 2016. godine. Poslovni prihod je pao sa 254.810 evra u toj godini na 108.922 evra u 2018. U Centru se vodi 13 zaposlenih, a poslovni prihod prema zaposlenom takođe je beležio pad, dvostruk za tri godine. Kako se može videti iz izveštaja o poslovanju obaveze prema dobavljačima takođe su bile veće 2018. nego 2016, a prosečno vreme plaćanja dobavljačima je sa 213 dana povećano na 369 dana.

Kako saznajemo, radnicima koji su pod pritiskom morali da napuste ovu firmu duguju se milionski iznosi za plate. Poverioci traže da im se što pre isplate dugovanja, i u pripremi je rasprodaja državne imovine pod sumnjivim okolnostima. Primera radi, sumnja se da će mašina nove generacije koja služi za punjenje i štampanje doza za osemenjavanje krava, a koje je kupljena pre desetak godina za oko 60.000 sada u nameštenoj licitaciji prodati u bescenje.

Agrosmart nije uspeo da dobije nikoga u Stočarsko-veterinarskom centru Krnjača jer se ni na jedan broj telefona niko ne javlja. Na pitanja poslata mejlom takođe nismo dobili odgovore, a sajt SVC Krnjača više ne postoji.

Nažalost, reč je o centru za veštačko osemenjavanje svetskog glasa. Poznavaoci prilika u srpskom stočarstvu i veterini znaju da je Centar imao tehnologiju i tehniku najnovije generacije, na kojoj su zavidele i mnoge zemlje zapadne Evrope. Menadžment koji je vodio ovo preduzeće bio je sastavljen od visokoobrazovanih stručnjaka sa iskustvom. Centar je bio lider na našem tržištu, a dobar deo prodaje realizovao se na inostranom tržištu.

Do urušavanja SVC došlo pod rukovodstvom Dejana Đokića, Foto: OO SNS Palilula, Fejsbuk

SVC Krnjača osnovala je pre sedam decenija Vlada Narodne Republike Srbije pre svega sa ciljem unapređenja domaćeg govedarstva i sprečavanja širenja polnih bolesti goveda kroz primenu veštačkog osemenjavanja.

Zaposleni koji su lane ukazivali na sve izvesniju propast Centra smatraju da se početak kraja zapravo desio 2013.godine, kada je, kako su tvrdili, bez konkursa i protivno zakonu imenovana Joland Korora za direktorku, a za predsednika Upravnog odbora Dejan Đokić (pod nadimkom Ajfon) koji je posle tri godine postao direktor ponovo bez ikakvog konkursa. Đokić je, kako se može videti i na Fejsbuk profilu Srpske napredne stranke, u Opštinskom odboru SNS Palilula.

Pomenuti „stručnjaci“ su u roku od četiri godine uništili sve što se gradilo pola veka, kažu naši sagovornici upućeni u dešavanja u SVC Krnjača. Kombinacijom loših poslovnih odluka, dovođenjem i zapošljavanjem podobnih ali nekompetentnih kadrova, šikaniranjem i mobingovanjem zaposlenih koji su tu već radili došlo se do kraja priče o nekada uspešnoj firmi. S. Gluščević Agrosmart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *