Agroekologija Vesti

Požar progutao 20 hektara šume

Šumski požar koji je u sredu  zahvatio borovu šumu u ataru sela Jabukovo Polje iznad Ušća, stavljen je pod kontrolu. Vatrena stihija zahvatila je oko 20 hektara uglavnom borove šume.U gašenju požara učestvovalo je 44 vatrogasca pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije sa 17 vozila. Njima pomažu dobrovoljni vatrogasci iz DVD Studenica, uključujući i monahe, DVD Kraljevo i radnici JP „Srbijašume“.Jabukovo Polje, gde je izbio požar, nalazi se oko četiri kilometra od Ušća na putu ka Studenici.

Gotovo da nema godine u kojoj se u brdima između Studenice i Ušća ne dogodi neki veći požar. Jedan od takvih protekle nedelje izbio je u selu Jabukovo Polje, oko četiri kilometra od Ušća. Požari u borovoj šumi su izuzetno opasni, jer zbog smole lako dolazi do paljenja, lako gore, uglavnom su na brdsko-planinskom području gde su tereni nepristupačni, a vetrovi česti, pa se plamen brzo širi. kaže predsednik MZ Studenica Dragan Jevremović

Nakon lokalizovanja požara na terenu su I ekipe za uspostavljanje napona elektromreže.

Požari u borovoj šumi su izuzetno opasni, jer zbog smole lako dolazi do paljenja, lako gore, uglavnom su na brdsko-planinskom području gde su tereni nepristupačni, a vetrovi česti, pa se plamen brzo širi.Zbog toga iz Odeljenja za vanredne situacije stalno podsećaju građane da je zabranjeno paljenje bilo čega na otvorenom prostoru, apeluju da to ne čine, kontrolišu i pišu prijave – tokom marta je napisan 21 prekršajni nalog.

Nije teško zaključiti da će proći još mnogo vremena dok se meštani ne oduče od paljenja strnjika, bagrenjaka, vrzina i sličnog drvnog otpada. Rešenje bi moglo biti da se taj materijal sakuplja i zatim koristi kao ogrev. Postoje drobilice koje nisu mnogo skupe, jednostavno ih je priključiti na traktor i to bi bilo ekonomično rešenje za meštane, ali i za podizanje nivoa protivpožarne svesti i bezbednosti. 

Jedan od većih požara bio je septembra 2011. godine, krenuo je iznad sela Kamenjane i zahvatio 250 hektara šume. Srećom, i tada je prošlo bez ljudskih žrtava, ali sa ogromnom materijalnom štetom. Ono što je prirodi trebalo da stvori decenijama ljudska ruka je uništila u trenu.Zbog toga iz Odeljenja za vanredne situacije stalno podsećaju građane da je zabranjeno paljenje bilo čega na otvorenom prostoru, apeluju da to ne čine, kontrolišu i pišu prijave – tokom marta je napisan 21 prekršajni nalog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *