Tehnologije Uncategorized Vesti

Potrošači kupuju pre domaći nego uvozni proizvod

Prema svim istraživanjima, potrošači u Srbiji, prilikom kupovine prednost daju domaćim proizvodima, preciznije, više od 60 odsto potrošača kaže da bi radije kupilo domaći proizvod u odnosu na strani. I kada se nađu pred izborom da li da kupe domaće ili strane proizvode koji su približno sličnog kvaliteta u istoj kategoriji, oni se češće odlučuju za domaći proizvod.

Tome su sigurno doprinele aktivnosti Privredne komore Srbije i sam žig Čuvarkuća koji potrošačima garantuje ne samo kvalitet, već i domaće poreklo proizvoda, nam govore da je važno da nastavimo da kupujemo domaće proizvode. Bitno je i napomenuti da svi proizvodi, njih oko 700 koji su do sada dobili žig Čuvarkuća, beleže rast u prodaji.

,,Taj rast u prodaji posebno kod prehrambenih proizvoda ide i preko 40 procenata u odnosu na period kada nisu bili nosioci žiga Čuvarkuća. To sve govori u prilog činjenici da naši potrošači veoma vode računa i prednost daju domaćim proizvodima“, kaže za Biznis.rs, sekretar Udruženja za trgovinu u PKS, Žarko Malinović.

Lanci veletrgovina su sve veći a oni samim tim pružaju i mogućnost roba čije poreklo nije sa domaćeg terena. Ipak potrošači se najčešće odlučuju da novac daju za prehrambene namirnice domaćeg porekla.Tome u prilog i činjenica je da na policama trgovaca u Srbiji u proseku više od 85 odsto prehrambenih proizvoda čine oni koji su domaćeg porekla.

,,Ništa bolje od samog tržišta ne oslikava vam navike potrošača. U toj kategoriji potreba i navika potrošača da kupuju domaće proizvode je dominantna. Ono što svakako ohrabruje jeste činjenica da pogotovo kod malih proizvođača i u svim drugim kategorijama, kao što su na primer odeća, nameštaj i drugi neprehrambeni proizvodi, potrošači sve više prepoznaju kvalitet domaće proizvodnje“, objašnjava Malinović.

Iako domaći kupci imaju naviku da novac pre daju za domaći nego proizvod iz uvoza, još uvek treba raditi na motivaciji potrošača da pomognu privredi time što će kupiti proizvod nastao u Srbiji.

„Mislim da svi zajedno moramo da radimo, ne samo na jačanju sirovinske baze, već i na jačanju prerađivačko-procesnih kapaciteta, ali i da je neophodno da kroz marketinške aktivnosti podižemo svest potrošača o značaju i kvalitetu domaćih proizvoda. I upravo žig Čuvarkuća, kao jedna od aktivnosti privredne komore Srbije, jeste dobar primer. Mi kroz taj proces omogućavamo kvalitetnim proizvodima domaćeg porekla, gde u samom proizvodu rad i sirovina domaćeg porekla čine 90 odsto tog proizvoda, jasan okvir kako to treba da izgleda, kako bismo potrošačima dali opciju da kupe autentičan srpski proizvod“, navodi sekretar Udruženja za trgovinu u PKS.

Konkurencija velika, tržište jako otvoreno ali je važno da se na kvalitetan način potrošačima pruži mogućnost da kupe domaći proizvod, bez obzira da li se radi o zanatskom ili proizvodu velikih industrija.

PKS kontinuirano radi na tome da dugoročno doprinese našoj privredi i našim proizvođačima.

„Mi radimo sa velikim trgovinskim lancima, ali i sa velikim svetskim kompanijama, u projektu „Dani dobavljača“. Veoma smo ponosni da kroz organizaciju „Dani dobavljača“, obezbedimo što veće prisustvo srpskih proizvoda, kao i poluproizvoda i komponenti na globalnom tržištu. Tako da jačajući lance snabdevanja i kroz lance dobavljača mi jačamo našu ekonomiju. Danas je lakše nego ikada da neki domaći proizvođač postane deo globalnih lanaca snabdevanja“, navodi Žarko Malinović.

Uz rad na projektima koji će dodatno motivisati potrošače da kupuju domaće proizvode treba ulagati i u prerađivačku industriju, koja je ne tako davno bila izuzetno jaka. Ta prerađivačka industrija je sa sobom povlačila i dobru proizvođačku praksu sa njiva, omogućavala poljoprivrednicima da imaju siguran plasman.

Dakle svi u lancu zavise jedni od drugih, mada je kvalitet presudan u svakoj priči. Čini se da smo sve više dorasli utakmici u kojoj moramo pobediti prvo na svom terenu. Ako je verovati ovom istraživanju, za sada domaći proizvođači imaju prednost. Važno je ne izneveriti poverenje koje se teško stiče ali lako gubi. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *