Povrtarstvo Uncategorized Vesti

Poskupljenja nisu donela svima profit

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u aprilu 2022. godine povećane su za 30,5 odsto, u odnosu na isti mesec prošle godine. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, najveći rast beleže žita – 43 odsto i stoka i živina 38,7 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Najviše je poskupeo krompir, koji je u aprilu ove godine u odnosu na isti mesec prošle skuplji za čak 193,4 odsto. Pšenica je poskupela za 51,6 odsto, kukuruz za 39,7 odsto, mleko za 24,1 odsto, jaja za 33,8 odsto. Sa druge strane, voće je u aprilu pojeftinilo za 27,6 odsto, a povrće za jedan odsto.

U prva četiri meseca ove godine, u odnosu na isti period 2021. cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u proseku su povećane za 20,1 odsto, a najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama žita – 27,4 odsto i stoka i živina – 24,1 odsto.

Komentarišući cenu krompira, v.d. direktora Centra za krompir u Guči Milić Domanović kaže da su uzrok poskupljenja pre svega troškovi proizvodnje.

“Hemija i đubriva su poskupeli i to je doprinelo tako visokoj ceni na tržištu. Troškovi proizvodnje, u koje, između ostalog, ulazi i radna snaga, energija i nafta, najviše su uzrokovali povećanje cena . Domaće semenarstvo je potpuno skrajnuto i upropašćeno, i pod krompirom su zasađene znatno manje površine. Osim toga, kiše i vremenske prilike takođe ne idu “na ruku” ratarima, koji sada moraju da obezbede intenzivnu zaštitu zbog bolesti.Ako zbog skupih preparata hemijska zaštita ne bude primenjena, verovatno će prinosi biti umanjeni”, navodi on i dodaje da se konzumni krompir u Srbiji proizvodi na oko 25.000 hektara.,, kaže Domanović.

Treba imati u vidu da je ukupna proizvodnja od 450.000 do 500.000 tona, dok je prosečna potrošnja po glavi stanovnika oko 50 kilograma, što znači da je Srbiji potrebno oko 250.000 tona za domaću potrošnju. Dakle imamo viška!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *