Subvencije Tehnologije Voćarstvo

Porodična firma u Topoli pravi simbol pobede kad su u pitanju IPARD programi subvencionisanja

27.02.2021.

Inače u ovu savremenu hladnjaču uloženo preko 200 miliona dinara, šansa za još veći izvoz jabuka na svetsko tržište. I dok većina srpskih poljoprivrednika i dalje “zazire” od IPARAD fondova, izbegavajući da konkuriše misleći da su adminsitrativna procedura i uslovi koje moraju da ispune isuviše komolikovni, proizvođači voća iz Topole na svom ličnom primeru dokazali su koliko taj vid subvencija može da bude koristan. Porodica Jokić zahvaljujući dobijenim sredstvima u selu Krćevac kod Topole sagradila je savremnu hladnjaču koja se prostire na 4.000 kvadrata i ima kapacitet od 2.500 tina u kojoj se skladište jabuke visokog viskog kvaliteta.

Ova porodična kompanija nastala je 2013. godine, a sada osam godina kasnije lokalni je lider čije se voćnjaci prostoru na 104 hektara, od čega je 60 pod savremenim zasadima jabuka.

“Izvozimo na tržište Malezije, Indije, Ujedinjenih Arapskih emirata. Vrlo su zahtevni, ali kroz konstantna ulaganja u proizvodnju pokušavamo da ispunimo stroge uslove kad su u pitanju kvalitet i pakovanje. Sorte koje se nalaze u našim voćnjacima su gala, fudži, crveni delišez. Osim u Topoli, zasadi se nalaze i u blizini Soko Banjea u planu je i proširavnje zasada”, naglašava Jokić.

Novoizgrađenu hladnjaču u Topoli obišao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav nedimović, naglašavajući da je ova kompanija pravi simbol pobede kad su u pitanju IPARD programi subvencionisanja.

“Ovo je jedan od pet ovakvih projekata koji će biti realizovani, povraćaj je bio oko 50 odsto. Nije lako, ali je moguće uspeti i to naročito u mestu koje je bogom dano za bavljenje voćarstvom, kao što je Topola gde imate preko 3.000 hektara pod rauličitim sortama. Ovo je dokaz i podsticaj za sve poljoprivrednike da konkurišu i pokušaju. Na teritoriji Topole radimo na sistemu za navodnjavanje, regulisana je protivgradna zaštita automatizacijom centra na Bukulji, dajemo subvencije i to su najbolji uslovi koje su poljoprivrednici ikada dobili na ovom prostoru. Na njima je samo da zasuču rukave, da se potrude i rade i da vole svoj posao, ulažu u njega i uspeh neće izostati, mi smo tu da im obezbedimo sve uslove”, izjavio je ministar Nedimović.

On je naglasio da su ove godine u planu još veće subvenicije kad su u pitanju IPARD programi, a s će biti dostupno oko 225 miliona evra i biće podržano preko 150 projekata na teritoriji Srbije.

“Ako prodajete sirovinu zarada je minimalna, ali ako uložite sredstva u izgradnju objekta poput hladnjače koju je izgradila porodica Jokić, mogućnost za profit je mnogo veća”, poručio je ministar. Kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *