Uncategorized Vesti

Poloprivredne penzije i dugovanja

POLjOPRIVREDNICI koji imaju male posede uskoro bi mogli da dobiju i manje obaveze za plaćanje penzijskog osiguranja, dok bi vlasnici većih gazdinstava trebalo da izdvajaju veće sume. Namirivanje poreza i doprinosa po ekonomskoj snazi gazdinstva i otpis dugova pojedinim poljoprivrednicima prema PIO fondu, uz određene uslove, neke su od stavki u predlogu resornog ministarstva koje je upućeno njihovim kolegama iz finansija,.Poljoprivrednicima za koje se utvrdi da imaju da plate nesrazmerno velika dugovanja i namete, u odnosu na ekonomsku snagu gazdinstva, biće ponuđen otpis dugovanja. Ako mu se oproste dugovanja, moraće da pristane na određene uslove, o kojima se još razmatra.
S druge strane, biće mu ponuđeno da plati samo glavnicu, koja kod svih predstavlja manje od polovine duga, jer je sve ostalo kamata.Uz to, svima koji budu plaćali svoja dugovanja, biće ponuđeno nekoliko modela – na rate ili kroz neki reprogram. U svakom slučaju, poljoprivrednicima će biti data mogućnost da sami izaberu šta im odgovara.
Poljoprivrednici u Srbiji imaju penziju oko 11.000 dinara, a procenjuje se da za doprinose duguju oko dve milijarde evra. I poslanik SVM Arpad Fremond kazao je da ima poljoprivrednika koji gazduju na malim površinama i nemaju odakle da plate penzijsko i invalidsko osiguranje, ali ni zdravstveno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *