Drugi pišu Voćarstvo

Poljski voćari doneli tonu jabuka ispred ministarstva poljoprivrede

Situacija na tržištu jabuka je tragična, proizvođači su na ivici bankrota, tvrde poljski voćari i u organizaciji Agrounia.

Foto: Facebook/ScreenShot

Predstavnici nacionalnog udruženja poljoprivrednika Agrounia kao i sami voćari u utorak su ispred zgrade poljskog ministarstva doneli više od tone jabuka. Ogorčeni proizvođači su pitali političare šta rade kako bi poboljšali situaciju na tržištu otkupa jabuka, prenosi Farmer.

Situacija na ovom tržištu je tragična, opisali su predsednik udruženja Mihal Kolodžejčak, voćar Sebastijan Aniškevič iz Agrounije kao i predstavnici voćarske industrije.

“Iza naših leđa je tona jabuka, koja košta oko 118,43 evra, što je oko 0,02 evra po kilogramu. U prodavnici ove jabuke koštaju 0,75 evra po kg”, upozorio je Kolodžejčak. 

Još jedno smanjenje cena izazvale su najave Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Saopštili su da će subvencionisati otkup jabuka, ali niko nije rekao kada će i kolike biti ove subvencije. Istovremeno su sve kompanije objavile da snižavaju cene za 0,02 evra.

Poljski voćari se pitaju gde je nadležni ministar, gde su subvencije.“Imanja propadaju, a političari ne rade ništapo tom pitanju”, dodao je Kolodžejčak.

Jabuke koje su bile izložene su poklonjene javnoj kuhinji za beskućnike u Varšavi, a jedna gajba je poklonjena sekreterijatu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske.

Przywieźliśmy przed ministerstwo tonę jabłek….Makabryczna sytuacja na rynku jabłek. Przez zamkniętą Białoruś w Polsce zostają tony owoców, których nikt nie chce kupić. Cena szoruje po dnie.Do tego przez bezmyślne gadanie ministerstwa dopuszczono się manipulacji.Sprawą powinien zająć się UOKiK.Ministerstwo rolnictwa zapowiedziało dopłaty do jabłek (na które musi zgodzić się jeszcze Komisja Europejska).Po tych zapowiedziach firmy skupujące owoce do przetwórstwa obniżyły cenę dla sadowników.Ministerstwo w ten sposób przyczyniło się do spekulacji. Nie było żadnego powodu aby obniżyć cenę.Znów nie ma ani dopłat, ani ceny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *