Subvencije Tehnologije Vesti

Poljoprivrednicima iz IPARD-a dostupno oko 225 miliona evra

OVE godine u planu su još veće subvencije kada su u pitanju IPARD programi, najavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i naveo da će poljoprivrednicima biti dostupno oko 225 miliona evra i biće podržano više od 150 projekata na teritoriji Srbije.

Ministar je danas obišao novoizgrađenu hladnjaču “Terra Optima” u Topoli i istakao da je ova kompanija pravi simbol pobede kad su u pitanju IPARD programi subvencionisanja.

“Ako prodajete sirovinu zarada je minimalna, ali ako uložite sredstva u izgradnju objekta poput hladnjače koju je izgradila porodica Jokić, mogućnost za profit je mnogo veća”, poručio je ministar.

Naveo je da je ovo jedan od pet ovakvih projekata koji će biti realizovani, a da je povraćaj sredstava bio oko 50 odsto.

“Nije lako, ali je moguće uspeti i to naročito u mestu koje je bogom dano za bavljenje voćarstvom, kao što je Topola gde imate preko 3.000 hektara pod različitim sortama”, rekao je Nedimović.

On je naglasio da je ovo dokaz i podsticaj za sve poljoprivrednike da konkurišu i pokušaju.

A. Amižić

Ministar kaže da se na teritoriji Topole radi na sistemu za navodnjavanje, regulisana je protivgradna zaštita automatizacijom centra na Bukulji, daju se subvencije i naveo da su to najbolji uslovi koje su poljoprivrednici ikada dobili na ovom prostoru.

“Na njima je samo da zasuču rukave, da se potrude i rade i da vole svoj posao, ulažu u njega i uspeh neće izostati, mi smo tu da im obezbedimo sve uslove”, izjavio je ministar Nedimović, prenosi agencija RINA.

U savremenu hladnjaču u porodičnoj firmi iz Topole uloženo je više od 200 miliona dinara, a predstavlja šansu za još veći izvoz jabuka na svetsko tržište.

Savremena hladnjača koju je porodica Jokić sagradila zahvaljujući dobijenim sredstvima u selu Krćevac kod Topole prostire se na 4.000 metara kvadratnih i ima kapacitet od 2.500 tona, a u hladnjači skladišti jabuke visokog kvaliteta.

Vlasnik kompanije “Terra Optima” iz Topole Miloš Jokić kaže da je u hladnjaču investirano 215 miliona dinara, a povrćaj kroz IPARD je 107 miliona.

“Koliko god se stiče utisak da je konkurisanje komplikovan i nerealan proces, na našem primeru se vidi da je itekako moguć. Ova hladnjača od velikog je značaja za našu buduću proizvodnju”, rekao je Jokić.

Naveo je da u hladnjači posao dobilo 35 ljudi.

Porodična kompanija iz Topole, osnovana 2013. godine, lokalni je lider i njeni voćnjaci se prostoru na 104 hektara, od čega je 60 pod savremenim zasadima jabuka. Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *